Има проби! Контейнерите на японската мисия Хаябуса 2 са пълни със скали и грунд от астероида Рюгу!

1
153
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на част от материала, събран от повърхността на астероида Рюгу. Фотографията е изсветлена и пробите изглеждат кафяви, но в реалността са черни. Photo credit : JAXA

15 декември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Екипът на японската космическа мисия „Хаябуса 2“, която в периода между 2014 г. и 2020 г. изпълни двупосочен полет от Земята до Рюгу, потвърди, че във върнатите на Земята контейнери се намират проби от грунда и скалите на астероида. 

Напомням на читателите, че „Хаябуса 2“ бе втората мисия на Япония, специално предназначена да достави на Земята материал от астероид. Първата „Хаябуса“ се завърна през 2010 година след пътешествие до Итокава, но експедицията бе съпътствана от множество проблеми и самият механизъм за колекциониране на грунд не успя да сработи. Все пак след завръщането беше установено, че в контейнерите има микроскопични прашинки от Итокава, попаднали там пасивно. 

Сега в контейнерите на „Хаябуса 2“ има много по-големи късчета от Рюгу, които учените докосват със своите ръце и през следващите месеци и години ще изучават!

Скалите и грундът не са единственото богатство, донесено на Земята от „Хаябуса 2“. Днес Японската космическа агенция оповести, че след отварянето на капсулата бе анализиран излезлият от нея газ посредством масспектрометър. Резултатите от анализа категорично доказаха, че газът се различава от типичните за земната атмосфера съставки, следователно произхожда от астероида Рюгу. 

Това бе първата доставка на материал на Земята в газообразно агрегатно състояние посредством междупланетна мисия.

Напомням също така, че съгласно споразумение между САЩ и Япония, японците са длъжни да предоставят част от материала, събран от мисията „Хаябуса 2“, на американските си колеги. В замяна на това американците се задължават да дадат късчета от астероида Бену, когато мисията на НАСА „Озирис-Рекс“ се завърне на Земята през 2023-та. През октомври тази година „Озирис-Рекс“ извърши благополучно спускане върху повърхността на Бену и събра около 2 килограма скални проби. 

Японската мисия „Хаябуса 2“, американската „Озирис-Рекс“, китайската „Чанг’e 5“ и американската „Пърсъвиърънс“ са четирите възвръщаеми експедиции, които са на различен етап на изпълнение през 2020 година и са ангажирани да доставят или да започнат процедурите по доставката на материал съответно от Рюгу, Бену, Луната и Марс. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/