УСПЕХ: Китайската възвръщаема лунна мисия Чанг-е 5 се прибра на Земята!

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от прибралата се днес възвръщаема капсула на мисията „Чанг’e 5“. Photo credit : CCTV

16 декември 2020 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Успешен завършек на една епична одисея до Луната и обратно! Възвръщаемата капсула на мисия „Чанг’e 5“ се прибра на Земята!

Завръщането беше излъчено в реално време по китайските телевизии. 

„Чанг’e 5“ бе първата товарна мисия, свързана с доставката на лунен материал на Земята след 44-годишно прекъсване. 

Напомням на читателите, че преди днешния ден последната експедиция, събрала грунд и скали от естествения ни спътник и успешно превозила ги към нашата планета, бе тази на съветската автоматична междупланетна станция „Луна 24“ през 1976 година. 

Китайците изпълниха задачата си не като съветските специалисти, а подобно на американския проект „Аполо“, реализиран между 1969 и 1972 година. В рамките на този период общо 12 души стъпиха на Луната в хода на шест спускаеми експедиции. За да може да бъде постигнато това, след отлитането на астронавтите американците осъществяваха сложни скачвания на лунните с командните модули в окололунна орбита. 

Напомням най-важните факти за „Чанг’e 5“: мисията беше изстреляна на 23-ти ноември посредством китайската ракета „Лонг Марч 5“. Кацането на Луната бе осъществено на 1-ви декември, а самото събиране на проби – на следващия ден. На 3-ти декември отлитащата степен беше изстреляна от лунната повърхност, а на 5-ти декември тя извърши скачване с орбиталния отсек. Това бе първата стиковка в окололунна орбита след експедицията „Аполо 17“ през декември 1972 година. След тази процедура завръщането към Земята вече можеше да започне. Китай даде ход на обратното пътешествие на 12-ти декември. 

Наистина, китайците направиха невероятно постижение, което ще го помним дълго време! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/