Мивки за баня – какво да изберем?

1
103
Добави коментар
zapoznaise

Съвременният пазар на водопроводни продукти е изпълнен с различни опции за водопроводни инсталации от различни производители. Ето защо е доста трудно за купувача да избере най-оптималната версия на водопровода като цяло и по-специално на мивките в банята. Кой модел да

изберете? Как да определите оптималния размер и вид на инсталацията? Как да се грижим правилно за вашите мивки? Ето списък на основните въпроси, които хората задават при избора на мивка.

Видове дизайнерски решения за мивки за баня

Класическа мивка

Това е най-често срещаният вариант и може да се инсталира в почти всяка баня. Състои се от два елемента – купа за мивка и стойка, въпреки че има дизайни, при които купата и стойката са едно цяло. Купата на мивката е фиксирана към стената със скоби, а стойката е поставена на пода и се плъзга под мивката. Предимствата на този тип устройства са, че е възможно да се скрият всички захранващи тръби зад пиедестала. „Пиедесталите“ се правят в различни форми и цветове. Тоест, винаги можете да изберете устройството, което е най-подходящо за интериора и цветовете на определена баня.

Висящи мивки

Тази конструкция е прикрепена към стената посредством специални скоби или окачена на дюбели. Това също е добър, много често срещан вариант, но има значителен недостатък – целият тръбопровод е отворен за гледане, така че баня, оборудвана с такава мивка, не изглежда много представителна. По отношение на разходите това е най-„бюджетният“ вариант.

Вграден умивалник

По правило такава мивка се доставя със специално шкафче, в което всъщност е вградена. Това е добър вариант по отношение на външния вид – всички помощни програми са разположени и скрити от погледа вътре в шкафа. Материалите, от които са изработени шкафовете, могат да бъдат: дърво, пластмаса, стъкло и метал.

„Водни лилии“

Това са така наречените плоски мивки, които обикновено се инсталират в малки помещения с единствената цел да се монтира автоматична пералня под мивката. Между другото, именно за тази цел бяха проектирани черупките „водна лилия“.

Ъглови мивки

Това е компактен мини умивалник, който може да се монтира само в ъгъла на помещение. Ъгловите мивки често се използват в обществени помещения и рядко се инсталират в бани в домове и апартаменти.

Материали за мивка за баня

Керамика

Това е един от най-често срещаните и най-практични материали, от които се правят не само мивки, но и всички други водопроводни инсталации. Керамиката има отлични функционални и естетически характеристики – блестяща повърхност, сравнително висока якост и хигиена. Керамиката от своя страна се подразделя на порцелан и фаянс. Порцеланът е по-скъп, но в същото време по-траен и естетичен.

Мрамор

Продуктите, направени от този материал, са най-скъпите и най-престижните. Мраморната мивка е направена от цяло парче естествен камък и се смята за истинско произведение на изкуството. Вярно, тук имаше някои недостатъци. Повърхността на естествения мрамор има пори, така че продуктите от него се нуждаят от почти ежедневна грижа – измиване и почистване със специални средства. Тъй като мраморните мивки, поради високата си цена, не са достъпни за широк кръг потребители, производителите на водопроводни инсталации са разработили и въвели продукти от изкуствен мрамор (полимербетон), които е почти невъзможно да бъдат разграничени от продуктите, изработени от естествен мрамор. В допълнение към достъпната цена, мивките на техния полимер бетон нямат повърхностни пори, поради което не изискват ежедневно почистване.

Стъкло

Този вид материал е класифициран като изискан. Мнозина вярват, че такива черупки имат малко сила, но това мнение е погрешно. В крайна сметка за производството на стъклени мивки се използва специално стъкло с висока якост, което може да се счупи само със силен удар на чук. Ако решите да инсталирате такава мивка във вашата баня, можете да бъдете 100% сигурни, че банята ще изглежда много представителна и невероятно естетически приятна.

Кориан

Това е нов композитен материал, който се състои от: акрилна смола, пигмент и минерален пълнител. Пигментът и пълнителят придават на продуктите желания цвят и текстура на повърхността. Corian се поддава добре на обработка, която позволява производството на черупки с всякаква конфигурация на формата. Умивалниците Corian са издръжливи, хигиенични, представителни и могат да се поберат във всеки декор.

Съвети за избор на мивки за баня

Ако вашата баня е оборудвана с традиционни комунални линии (смеситела е монтиран на стената) и няма да го сменяте, по-целесъобразно е да изберете мивки само с основния отвод, без отвор за преливане.

Преди да купите дизайнерски артикули с необичаен дизайн, трябва да се уверите, че тръбопроводите ви позволяват да инсталирате тази мивка във вашата баня. В противен случай може да възникне ситуация, че красив и скъп продукт ще се превърне в „мебел“, тъй като е просто невъзможно да се донесат необходимия брой канали, преливник и водоснабдяване към него, без значителни промени в цялата баня..

Грижа за мивка

Когато се грижите за мивката, имайте предвид, че повърхността е твърда, издръжлива и лесна за почистване. В никакъв случай обаче не трябва да използвате абразивни препарати и метални инструменти.

Обикновено мивките се измиват със специални препарати или обикновен сапун не повече от веднъж седмично, а варовите отлагания се отстраняват с помощта на лимонена или оцетна киселина, разредена с вода в съотношение 1: 5.