Ще стане ли Covid-19 ваксината задължителна за пътуване?

1
163
Добави коментар
Novetika
Novetika

Първата авиокомпания в света, която налага задължително ваксиниране против коронавируса, е вече факт.

Изпълнителният директор на най-големите австралийски авиолинии Qantas Airlines, Алън Джойс, обяви на 23 ноември 2020 г., че ще въведе мярката, веднага щом ваксината стане налична за обществеността.

Засега планът е ваксинацията да е задължителна само за международните полети. Дали това ще важи и при вътрешните пътувания, Джойс казва, че трябва да се прецени допълнително, в зависимост от ситуацията в летателния бранш.

Джойс очаква още авиопревозвачи да последват примера на Qantas и да въведат подобни изисквания, включително електронен паспорт за ваксинация.

„Говоря с колегите в други авиокомпании по света и мисля, че това ще бъде повсеместна практика.“

Дейвид Пауъл, медицински съветник от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), подкрепи изявлението на Джойс.

„Проверката на информацията за здравословното състояние на пътниците ще е от решаващо значение“, отбеляза Пауъл в интервю за Financial Times.

Но също отбеляза, че не очаква мярката да стане реалност преди средата на 2021 г.

„Деня, в който ваксината стане налична, нищо няма да се промени“, каза Пауъл в предаването „A Current Affair“.

„Ще отнеме месеци тя да добие достатъчнo проникване и разпространение.“

Korean Air и Air New Zealand ехтят посланието на Qantas

Единствените досега авиокомпании, заели подобна на Qantas позиция, са най-голямата корейска Korean Air и новозеландската Air New Zealand.

Има реална възможност авиокомпаниите да изискат пътниците да се ваксинират, каза говорителката на Korean Air, Джил Чунг, пред Associated Press на 24 ноември 2020 г.

Това е, защото правителствата вероятно ще изискат ваксинация като условие за избягване на карантина при влизане в страната.

Чунг добави, че макар авиокомпанията да разглежда различни възможности, всички мерки са резултат от координация с правителствата.

„Това не е нещо, което авиокомпаниите могат да решават самостоятелно.“

Подобно е становището на новозеландския превозвач.

„От правителствата зависи да решат кога и как е безопасно границите да бъдат отворени“, се казва в изявление на Air New Zealand, цитирано от Associated Press.

Електронният здравен паспорт

На 23 ноември 2020 г. IATA обяви, че разработва нов електронен паспорт, който смята да пусне в началото на следващата година.

Паспортът ще „управлява и удостоверява потока информация относно тестове и ваксини на пътниците, който ще тече между правителства, авиокомпании и лаборатории“, се казва в прессъобщение на IATA.

Ще пътуваме ли с ваксина и в Европа?

Един от принципите на Европейския съюз (ЕС) е правото на свободно придвижване на хора от една държава в друга.

Въвеждането на задължителна ваксина за пътуване вероятно би нарушило това право. А тези, които откажат да се ваксинират, няма да могат да пътуват.

Ако Брюксел иска да наложи задължителна ваксинация, някои държави може да не се съгласят. Това несъмнено ще затрудни пътуващите, както и възтановяването на авиационния бранш.

Сега много авиолинии изискват от пътниците PCR или антигенен тест. Това се налага от правителствата на държавите, до които летят тези авиолинии.

По същия начин, отделните държави може да изискат ваксинация като условие за влизане на техните територии. И това може да стане не само в рамките на ЕС.

Трудният баланс между грижата за здравето и връщането на доверието на пътниците тепърва ще занимава както правителствата, така и авиопревозвачите, които бяха тежко засегнати от пандемията, а някои дори фалираха.