Храни за разреждане на кръвта по естествен начин

1
175
Добави коментар
m_dimovaa
m_dimovaa

С някои храни и билки за разреждане на кръвта можем сами да си правим ефикасна профилактика срещу образуване на тромбове, било поради предразположение на организма или поради въздействието на ковид-19.

При заболяване от ковид-19 или ако човек е предразположен към коагулация на кръвта, образуваните съсиреци могат да се откъснат и през кръвния поток да стигнат до белите дробове, сърцето или мозъка, причинявайки белодробна емболия, сърдечен удар или инсулт.

Антикоагулантите са едни от най-често предписваните лекарства, когато това представлява проблем. Както всички медикаменти, те трябва да се приемат внимателно, защото могат да причинят силно кървене при рани или менструация. Други странични ефекти на антикоагулантите са главоболие, замаяност и стомашни проблеми.

Има обаче и други неща, които можеш да направиш, за да намалиш риска от образуване на тромбове. Движението е едно от тях. Колкото по-заседнал живот водиш, толкова по-голяма е вероятността да образуваш тромбове.

Пушенето и наднорменото тегло са рискови фактори, които могат да увеличат възможността от нежелано съсирване на кръвта. Ако имаш някой от тези проблеми, време е да започнеш да работиш по отстраняването им.

Определени храни могат да ти помогнат да „разредиш“ кръвта си, а други имат противоположния ефект. Изключително важно е обаче, ако имаш подобни проблеми, винаги да се консултираш с лекар.

Билки за разреждане на кръвта

Много билки и подправки съдържат високо количество салицилова киселина и други вещества, които действат като естествени противовъзпалителни агенти и предпазват кръвта от прекомерно съсирване. Ето и някои от тях:

ДжинджифилКуркумаКанелаЛют червен пиперМентаМащеркаКопърРиганКъри Плодове за разреждане на кръвта

Много от любимите ти плодове също съдържат салицилати. Те са прекрасен избор, ако си предразположена към образуване на тромбове в кръвта. Едни от най-добрите плодове в това отношение са:

ГроздеСини сливиЧерешиЧервени и черни боровинкиЯгодиМандариниПортокалиГорски плодове Храни с високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите са хранителни вещества, които предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали. Богатите на антиоксиданти храни са не само полезни, но и предпазват от образуване на съсиреци. Такива примери са:

Зехтин, студенопресован (Extra Virgin)ЧесънКиноа Храни, богати на витамин Е

Витамин К е популярен с това, че повишава способността на кръвта да се съсирва. Неговият естествен антагонист е витамин Е, което го прави чудесен естествен агент за разреждане на кръвта. Източници на витамин Е са:

Слънчогледови семкиКокосПълнозърнести храни Храни с Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини спомагат за намаляване нивата на холестерол и предпазват от образуване на съсиреци в кръвта. Основен източник на омега-3 мастни киселини е рибата, а най-богатите на това вещество риби са:

АншоаСьомгаРиба тонСкумрияПъстърваХеринга Важно е да знаеш

Обърни внимание, че ако приемаш предписани антикоагуланти и получаваш обилно кървене от рани или при менструация, трябва да се консултираш с лекар. Приемът на естествени храни с антикоагулантен ефект заедно с такива медикаменти не е препоръчителен и трябва да бъде обсъден със специалист.