Германия влиза в нов локдаун до 10 януари. Но нека не се залъгваме

1
504
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Мнозинството хора са готови на тази жертва. Но политиците трябва да кажат истината: че и след тази дата ситуацията няма да е много по-добра. И че вероятно мерките ще бъдат удължени, отбелязва „Дойче веле“ в коментар, който звучи актуално и у нас

Германският канцлер Ангела Меркел подцени опасността от коронавируса. В края на септември медиите разгласиха нейното предупреждение, че ако не се вземат по-строги мерки, още преди Коледа в Германия ще има по над 19 хил. нови инфекции дневно.

Тогава мнозина сметнаха това за излишна паника. Както критиците на Меркел, така и тя самата щяха днес да са щастливи, ако септемврийската ѝ прогноза не се беше сбъднала. За съжаление, стана точно обратното, коментира Марсел Фюрстенау от „Дойче веле“.

Още отсега броят на новите инфекции достига 30 хил. на ден. А онези, които най-упорито твърдят, че пандемията изобщо не е толкова страшна, колкото ни се представя, би трябвало да се стреснат от големия брой смъртни случаи, свързани с Ковид-19: в средата на ноември те бяха 12 хил., а само в рамките на един месец жертвите почти са се удвоили.

На онези, които си затварят очите пред този факт, просто няма как да им се помогне.

Който не вярва, че е опасно, да го каже на лекарите

Това драматично развитие показва ясно, че решението за повторния локдаун, обявен от федералното правителство и 16-те провинции, е абсолютно правилно. Нека всички онези, които имат друго мнение по въпроса, го заявят направо в лицето на лекарите от болниците и болногледачите в старческите домове, които се борят самоотвержено за живота на всеки пациент. И да се опитат да им обяснят, ако могат, че коронавирусът всъщност никак не бил опасен.

Ситуацията, в която се намира Германия сега, изисква солидарност и емпатия от всички. Всезнайковщината, инатът и безчувствеността са просто недопустими – повече от когато и да било. Сегашните действия на политиците, които най-сетне успяха да се обединят около крайно нужните решения, дават повод за утеха и увереност. За съжаление, това единство твърде често отсъстваше през изминалите седмици и месеци.

Нека си извадим поуки от старите грешки

Все пак, сега не е време за дребнави сметки кой кога и в какво е бил прав или е сбъркал. Важно е да се направят правилните изводи от грешките на миналото. От само себе си се разбира, че няма място за самоизтъкване за сметка на останалите.

От хората в Германия се изискват големи жертви и това няма да се промени скоро. А допитванията сочат, че готовността да се правят жертви въпреки всичко е все още голяма. Политиците, от своя страна, са длъжни да се отблагодарят за този разум на мнозинството с честност и откритост. Например като не крият, че ограниченията навярно ще останат в сила още доста време. И като помолят за разбиране, че жертвите, които правят хората сега, са действително нужни.

Да се очаква, че ситуацията ще се подобри осезаемо към 10 януари, докогато е предвиден сегашният локдаун – не е нищо друго освен една отчаяна надежда. И е почти ясно, че тази надежда навярно ще си остане напразна. В крайна сметка зимата трае чак до март, а ваксинирането тепърва ще започне.

Частичният локдаун, обявен в началото на ноември, не показа никакъв ефект. Такава е горчивата истина. Затова твърдият локдаун сега е неизбежен. И не е изключено през пролетта да можем да кажем, че през декември политиците в Германия са взели най-правилното решение. Би било добре да стане така, но никой отсега не може да бъде сигурен, заключава коментаторът на „Дойче веле“.

Мекият локдаун в Германия преминава в твърд от 16 декември. Остават отворени само магазини за хранителни продукти и напитки, аптеки, оптики и дрогерии, бензиностанции, авторемонтни работилници, банки, пощенски филиали, будки за вестници.

Разрешена остава и продажбата на коледни елхи. На фризьорските салони и козметичните студия обаче се налага забрана за работа. Засегнатите от второто поредно затваряне фирми и предприемачи ще продължат да получават финансова подкрепа от държавата.

Училищата и детските градини също се затварят до 10 януари. На родителите ще бъдат създадени допълнителни възможности да вземат платен отпуск за този период.

За Коледа се допуска събирането на близки роднини – до две домакинства, без ограничения в броя на хората. Извън коледните празници е разрешено събирането само на не повече от петима души. Така ще е и по Нова година, когато ще е и тихо – продажбата и използването на фойерверки се забранява изрично, както и консумацията на алкохол на открито.

Освен това за периода на локдауна гражданите на Федералната република би трябвало да се откажат от всички незадължителни пътувания в страната и чужбина. Българското външно министерство също препоръча на нашите сънародници да се въздържат от пътувания в Германия.  

Следващата среща на канцлера Меркел с министър-председателите на провинциите е насрочена за 5 януари – за обсъждане на постигнатото и непостигнатото в резултат от мерките.

Източник: Българската редакция на „Дойче веле“