Рогозин си изтърва епично нервите: ще ви се скапе батутът и пак ще пиете от нашия кладенец

1
103
Добави коментар
redbul80
redbul80

22 декември 2020 г. 12:00 ч. След като САЩ наложи нови санкции на Русия, шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин си изтърва нервите по епичен начин. 

Ето какво написа той в Туитър:

Какво може да кажем за тези санкции? 1. Те са незаконни, прочие, както и всички останали санкции срещу руските юридически и физически лица. 2. Те са глупави, защото към „ползватели с военно назначение“ се отнасят произволно компании, каквито не са такива. Например АО ЦНИИМАШ се явява главният отрасъл на научните институти, в неговия състав влиза Центърът за управление на полети към МКС, където постоянно се намират специалисти от НАСА. Нима те не знаят, че няма нищо там, което може да свърже тази институция с военните изследвания? Или например предприятието РКЦ „Прогрес“, което по странен начин също е включено в списъка на санкциите. Това Самарско предприятие произвежда легендарните ракети „Союз 2“, с помощта на които корабите „Союз-МС“ вече 10 години доставят американски астронавти на МКС. Сега изглежда, че при нашите американски колеги отново „батутът работи“ и първата им работа бе да плюят в кладенеца на Самара. Не е ли твърде рано, колеги, утре вашият „батут“ отново ще се повреди и пак ще трябва да си удовлетворявате страстта към космоса от нашия кладенец?

Тези санкции са вредни, защото създават допълнителни препятствия и дрязги за такова важно сътрудничество като това между Русия и САЩ в космоса, в частност, на МКС. 

Затова, за да запазим общата си работа, аз настоявам правителството на САЩ да премахне тези санкции срещу нашите предприятия. Считам, че това е „недоразумение“.

Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос