Могат ли да помогнат водораслите в борбата срещу рака?

1
139
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Много от днешните лекарства, не само против раковите заболявания, представляват синтетични съединения, създадени от човека.

Голямото разнообразие от природни вещества ни дава възможност да използваме свойствата на много от тях в борбата ни с различните заболявания.Сега на дневен ред са водоразслите. Една сравнително подценявана категория растения, могат да ни дадат силни оръжие през следващите години.

Съвременният синтез на съединения доведе до създаването на обширна база от данни с всевъзможни съединения, които разширяват фармакологичните показатели за активност срещу
различни заболявания. Въпреки, че днес това е основният двигател на много работни процеси за откриване на лекарства, естествените съединения все още представляват
значителна част от наличните в търговската мрежа лекарства.

Една от причините, поради които изследването на природни вещества е изоставено, е, че изследването им си е едно предизвикателство. Идентифицирането на активни съединения може да
отнеме много време и трябва да се разчита на голям късмет, това да е ново съединение, а не нещо вече открито. Дори сед това все още трябва да бъде и доказано, че е безопасно и ефективно.

Независимо от това, природата все пак е имала милиони години за разработването на такива съединения, така че няма причина да спрем да търсим.

Сега едно ново проучване иска да разбере дали водораслите от вида Chaetomorpha brachygona съдържат някакви нови противоракови съединения. Chaetomorpha  brachygona представлява водорасло от мангровата екосистема на Sundarbans (Sundarbans Mangrove Ecosystem). Предишните проучвания са установили, че екстрактът  от тези водорасли може да предизвика клетъчна смърт в клетъчната линия при рака на маточната шийка, но никой не е проучил напълно, как точно се осъществява това.

Изследванията са започнали с идентифициране на различни биоактивни компоненти, разположени във фракцията от хлороформ (съединения, получени чрез разтварянето им в хлороформ).
Цялата фракция (chloroform fraction) може да наруши растежа при раковите клетки на маточната шийка и да предизвика клетъчна смърт чрез автофагия. Екипът е анализирал активните съединения на
хлороформната фракция и е установил, че някои от тях могат да се свържат с Bcl-2, протеин, който регулира клетъчната смърт. Нито едно от активните съединения само
по себе си не би индуцирало същите противоракови способности, така както екстракта. Изглежда, че само “цялостния” екстракт е необходим, за да се получи пълната полза срещу рака.

Все пак трябват още изследвания при повече видове ракови заболявания, за да се потвърдят тези резултати и при тях. Самите резултати, обаче са си обещаващи  и могат да доведат до вълнуващи резултати в бъдеще.

Заключението на проучването е, че зелените водорасли са богати на ненаситени мастни киселини и нови фитохимикали, които несъмнено могат да бъдат използвани в борбата ни с рака.
Съединенията с висок афинитет на свързване към Bcl-2, открити/идентифицирани чрез анализ с молекулярен докинг, представляват голям интерес, а бъдещите изследвания могат да използват тези молекули за терапевтични цели.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/cancer/19431/examining-bioactive-components-alga-cancer-2?fbclid=IwAR2j461w987DvS-vcqgpMGF2LRqJ3cTz7QlxPMH_zDKEo3qhRIbQUM8qQao