Машини за гласуване на Dominion програмирани в Сърбия, връзка с Джо Байдън

1
113
Добави коментар
Novetika
Novetika

Програмисти в Сърбия са работили за компанията за изборен хардуер и софтуер Dominion Voting Systems.

Това разкри публично сканиране на мрежата на Dominionvoting.com от 8 ноември 2020 г., документирано в клетвена декларация на бивш експерт от американското военно разузнаване с над 20 години опит като „white hat hacker“, т.е. етичен компютърен хакер.

Анализът на експерта е използван като доказателство в съдебен иск до Районния съд в Атланта, щата Джорджия, заведен на 25 ноември 2020 г. от бившия федерален прокурор Сидни Пауъл.

Сканирането на Dominionvoting.com показва пряка връзка на канадската фирма в сръбската столица Белград: DNS (системата за домейн имена) има поддомейн име belgrade.dominionvoting.com.

Клетвената декларация посочва също, че за Dominion в Сърбия към началото на ноември са работили редица програмисти.

Търсене в професионалната социална мрежа LinkedIn от 6 ноември 2020 г. разкрива 243 профила на служители на Dominion. На 16 ноември те са само 140. Измежду премахнатите над 100 LinkedIn профила има и такива от Сърбия.

Сърбия, заедно с Иран и Китай са държави, за които искът на Пауъл в Джорджия твърди, че са упражнили намеса в тазгодишните президентски избори в САЩ именно посредством машини на Dominion.

Искът обвинява Dominion, че безотговорно е позволила на чужди, враждебно настроени държави, достъп до данни и инфраструктура, с цел да манипулират изборите в САЩ, включително през 2020 г. Машините за гласуване са могли да се свържат с интернет чрез лаптопи.

Джо Байдън и Dominion в Сърбия

Разкритията обаче не спират дотук. Оказва се, че бившият американски вицепрезидент и настоящ президентски претендент Джо Байдън също е имал връзка с Dominion в Сърбия.

Американската медия National File публикува ексклузивно интервю с експертите по изборна почетност и технологии Дана Джил Симпсън и нейния съпруг Джим. Двойката е работила за вътрешни лица на компанията Tides Canada Foundation, която споделя офиси в Торонто с Dominion Voting Systems.

Дана Джил Симпсън разследва Dominion от години, а през 2016 г. споделя пред ФБР опасения за изборни измами, включително информация за Dominion, но не получава необходимото внимание.

Dominion от години е заплаха за националната сигурност, твърдят семейство Симпсън в статия от 24 ноември 2020 г. със заглавие „Информатори: Байдън замесен в изборна измама на Dominion, свързана със Сърбия“.

По думите на двойката, програмирани в Сърбия машини за гласуване на Dominion са известни с обръщане на изборните резултати, както стана в окръг Антрим, щата Мичиган тази година.

Семейството твърди, че кандидатът за президент Джо Байдън лично е посетил Сърбия, за да участва в схема, която дава на демократите контрол върху машините за гласуване на Dominion в САЩ. Това е било координирано с министър Ерик Холдър и подопечното му министерство на правосъдието.

Според Симпсън, схемата е протекла по следния начин: компанията Dominion почти нямала клиенти в САЩ до избирането на Барак Обама за президент през 2008 г.

На 20 май 2009 г. Байдън заминал на посещение в Белград, където сключил сделка, която уредила сръбски хакери да получат контрол върху информация за компанията за изборен софтуер ES&S Machines. Целта била Байдън и Обама да имат по-голям шанс за победа през 2012 г.

По-натам, Байдън уговорил правосъдния министър Ерик Холдър да съдейства за принудителна продажба на над половината от активите на ES&S, които отишли за сръбски програмисти на Dominion.

През март 2010 г. министерство на правосъдието на САЩ публикува прессъобщение за продажбата на активи на Election Systems & Software (ES&S)/Premier Election Solutions, под формата на изборна технология.

В крайна сметка Dominion получават тази технология, а с това и почти една трета от пазара на електронни системи за гласуване в Америка.

Също така Дана Симпсън твърди, че машините и програмите на Dominion не са произведени в Денвър, както твърди компанията. По думите ѝ, по-голямата част от хардуера е произведен от компанията Flex в Китай, а програмирането става в Сърбия и Канада, както и в International Corporation на карибския остров Барбадос.

Предизборни съмнения за машинното гласуване

Възможно е президентът Доналд Тръмп да е предвиждал риска от чуждестранна намеса в изборите през 2020 г. Това може да е била и причината през септември 2018 г. той да издаде изпълнителна заповед за борба с чуждестранна намеса в избори в САЩ.

„Способността на лица извън САЩ да се намесват в или да подкопават общественото доверие в изборите в САЩ, включително чрез неоторизиран достъп до изборна и кампанийна инфраструктура или чрез прикрито разпространяване на пропаганда и дезинформация, представлява необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ“, се казва в заповедта.

Опасения за манипулации при машинното гласуване са имали дори лидери от Демократическата партия на САЩ още преди изборите през 2020 г.

Сенаторите-демократи Елизабет Уорън от щата Масачузетс, Ейми Клобучар от щата Минесота и Рон Уайдън от щата Орегон изпращат през декември 2019 г. писмо до частните акционерни компании, контролиращи трите водещи технологични компани за избори в САЩ.

В писмото те изразяват загриженост за „уязвимостта“ и „липсата на прозрачност“ в предизборната технологична индустрия.

Сенаторите посочват множество проблеми с машинното гласуване и дават примери. През 2018 г. в щата Южна Каролина е документирано прехвърляне на гласове от един кандидат на друг. В щата Мисури пък скенери отхвърлили хартиени бюлетини. А в щата Индиана повредени машини станали причина за дълги опашки от чакащи гласоподаватели.

Уорън също пише до Wall Street Journal на 28 октомври 2020 г.: „Частни компании са превзели почти цялата изборна технология в страната, но как правят бизнес, е забулено в тайна.“

За разлика от САЩ, родината на Dominion – Канада – използва във федералните си избори хартиени бюлетини, които се броят на ръка под контрола на наблюдатели.

В Европа само три държави използват различни вариации на машинното гласуване.

От Dominon Voting Systems продължават да отхвърлят всички обвинения в манипулиране на гласове и възможност за чуждестранно вмешателство в машините за гласуване.