Акумулатор за кола: Измерване на напрежението

1
134
Добави коментар
clashbade
clashbade

Как се измерва напрежението на акумулатор за кола? За измерване на напрежението на акумулатор за кола се използват устройства, базирани на волтметъра. Такива устройства измерват напрежението на клемите на батерията и показват стойността чрез аналогов или цифров дисплей. Аналоговият екран показва скала на стойностите на напрежението, в интервала на която се движи стрелка, показваща измерената стойност. В цифровите устройства има дисплей с течни кристали, който показва стойността в цифри. Смята се, че цифровите екрани са оптимални, тъй като най-малко податливи на грешки, както и са по-устойчиви на вибрации.

Процесът на измерване на напрежението на акумулатор за кола /в случаите, когато той е свързан към автомобила/ има свои собствени характеристики. Проверката се извършва на заглушен двигател, в противен случай ще измервате напрежението от генератора. Преди измерване на напрежението трябва да минат поне 8 часа от момента на спиране на двигателя, тъй като съществува риск измерванията да не са точни заради повърхностното напрежение.

Нормално напрежение без товар

Нормалното напрежение на батерията без товар (това е EMF) е 12,5-12,8 V. Над 12,8 V е рядкост и ако вашият акумулатор показва повече, вероятно измерването е неправилно. Счита се, че батерията с напрежение 12,5 V е заредена с 85%, така че ако напрежението на батерията ви е по-ниско, трябва да я заредите.

Под товар

За да се провери работата на батерията и ресурса под товар, е необходимо да се извърши тест със специално устройство.

Работа с акумулатор с ниско напрежение

Ниското напрежение на акумулатора показва, че той не е напълно зареден, но вероятно е в състояние на дълбоко разреждане. Работата и съхранението на акумулатор с напрежение под V е нарушение на условията на работа и съществува риск от анулира гаранцията. Батерията с ниско напрежение има ниска електролитна плътност – цялата киселина се събира в плочите, което води до сулфатиране и се счита по вина на потребителя.

Източник: Dikar.bg