Акумулатори за автомобили – какво означава капацитет на батерията и що е саморазреждане?

2
173
Добави коментар
clashbade
clashbade

Капацитет на батерията
 

Капацитетът на акумулатора представлява способността на акумулатора да съхранява определено количество енергия. Или казано по друг начин, количеството активна маса върху електродите на батерията е отговорно за капацитета на батерията. Капацитетът на батерията се измерва в ампер-часове и се определя от количеството активна маса (оловен сулфат) върху електродите на батерията.
Саморазреждане на батерията
 

По време на престой на вашия акумулатор капацитетът постепенно спада, а този процес се нарича саморазреждане. Във всички магазини за акумулатори напълно заредените батерии се съхраняват не повече от една година. Саморазрядът на капацитета се дължи на електрохимични процеси, протичащи върху електродите. Основният компонент на оловната сплав, от който са направени отрицателните електроди, взаимодейства доста активно със сярна киселина. Водородът се отделя и количеството на оловото в сплавта постепенно намалява.

В работещия акумулатор на повърхността на повърхността се образува проводящ филм от смес, съставена от прах, вода и освободен електролит. Това създава най-благоприятните условия за саморазреждане и точно това е причината специалистите да препоръчват винаги да поддържате батерията чиста.
Спадът в капацитета на вашия акумулатор има определени характеристики, познаването на които със сигурност ще намали скоростта и обема на саморазреждането. Ето кои са те:
 

Колкото по-чиста е сярната киселина и дестилираната вода, използвани за приготвянето на електролита, толкова по-нисък е саморазрядът, поради което не се препоръчва използването на замърсена сярна киселина, използвана в промишлеността.
Скоростите на саморазряд намаляват с понижаване на температурата. При отрицателни температури капацитетът практически не спада, поради което се препоръчва акумулаторът да се съхранява в подходящи условия.
Колкото по-дълъг е животът на батерията, толкова по-интензивно става саморазреждането и изисква повече внимание по отношение на поддръжката на акумулатора.
Саморазреждането е естествено явление, но скоростта му може да бъде много различна. Известно е, че оптималната стойност е 1% /спад на капацитета през деня/.