Новият американски модул Бишъп беше успешно монтиран към МКС

1
274
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: новият американски модул Бишъп, построен от компанията Наноракс, е вече в състава на МКС. Photo credit : NASA

23 декември 2020 г. 23:40 ч.

Светослав Александров. Пореден успех за комерсиалната космонавтика на САЩ! На 21-ви декември първият частен шлюзов модул „Бишъп“ беше благополучно монтиран към Международната космическа станция.

Напомням на читателите, че „Бишъп“ беше изстрелян на 7-ми декември посредством ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“ и доставен на станцията от първия товарен кораб от ново поколение „Карго Драгън“. 

Модулът е частно-финансиран, не тежи на бюджета на данъкоплатците, основно е разработен от американската частна компания НаноРакс. Малка част от корпуса му е конструирана и от италианската компания Талес Аления, както и от Боинг. „Бишъп“ притежава пространство от четири кубични метра и ще се използва за освобождаването в открития космос на микроспътници и други типове товари. Общото тегло на модула е 907 килограма. 

И това е само началото! В бъдеще компанията Наноракс планира да построи своя собствена космическа станция. 

МКС е безспорно добър орбитален дом за човечеството, но съдейки от възникналите в последно време проблеми с неочаквани течове и отказващи прибори, тя остарява. Време е вече да се мисли какво ще се прави след нейното пенсиониране, за да не се стигне до ситуация, подобна на тази след „Аполо“. Напомням, че след приключването на експедицията „Аполо 17“ през 1972 г., друг човек не е стъпвал на Луната. Нормално е експертите да се притесняват, че постоянното човешко присъствие на МКС може да бъде по сходен начин прекратено след извеждането на станцията от експлоатация. 

Днешното монтиране на новия модул „Бишъп“ е признак, че частният сектор заема все по-активна роля в създаването на нови компоненти за космически станции. Те ще са по-евтини и достъпни. 

„Очевидно е, че след като МКС наближи края на своя живот, ние няма да я заменим с нова станция за $100 милиарда“, твърди администраторът на НАСА Джим Брайденстайн. „Преходът трябва да е насочен към комерсиални станции. Не просто една, а множество“.

Наноракс е само една от фирмите, ангажирани в изпълнението на тази задача. Аксиом Спейс, друга американска компания, планира да изстреля свой собствен модул към МКС през 2024 година. По-нататък към него могат да бъдат прикачени други модули, които след разкачването им от МКС ще се обособят като самостоятелна станция.

Трета фирма, планираща своя станция, е Сиера Невада. Станцията ще е изградена от надуваеми модули от кевлар. 

За повече информация: НАСА 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/