Морално ли е да си поставим COVID-19 ваксина, свързана с аборти?

1
136
Добави коментар
Novetika
Novetika

Ваксините срещу коронавируса предвизвикват все по-широка полемика сред обществеността.

Фактът, че някои от тях са произведени или тествани с клетъчни линии от абортирани човешки зародиши, поставя сериозна дилема пред хората, както по отношение на здравните последствия, така и от морална гледна точка.

Разделение има дори в духовническите среди.

Ватиканът одобрява ваксини, свързани с аборт

„Морално приемливо е поставянето на ваксина срещу коронавируса, разработена и произведена с употребата на клетъчни линии от абортирани човешки зародиши“.

Това обяви Конгрегацията за доктрината на вярата на Ватикана в одобрено от папа Франциск съобщение от 21 декември 2020 г.

Съобщението беше разпространено в много държави, подготвящи се за имунизационна кампания срещу коронавируса, с цел да разсее съмнения, възникнали от противоречиви изявления.

Конгрегацията не „възнамерява да съди сигурността и ефикасността“ на настоящите ваксини срещу COVID-19, се казва още в съобщението, тъй като това е отговорност на биомедицинските изследвания и агенциите по лекарствата.

Според Ватикана, ваксина от абортирани ембриони е „морално приемлива“, когато не са налични „морално безупречни COVID-19 ваксини“. Това не е узаконяване, дори непряко, на практиката на аборта, нито е акт на одобрение на употребата на клетъчни линии от абортирани ембриони, пише още в прессъобщението.

Във Ватикана, имунизационната кампания срещу коронавируса ще започне през първите месеци на 2021 г. с ваксината на Pfizer, съобщиха от Светия престол на 15 декември 2020 г.

До момента Българската православна църква не е направила изявление за COVID-19 ваксините.

Морално неоправдано

Кардинал Реймънд Бърк, бивш префект на Върховния трибунал на Апостолическата сигнатура – върховния ватикански съд, е на обратното мнение.

„Трябва да бъде ясно: никога не може да бъде морално оправдано разработването на ваксина с помощта на клетъчни линии от абортирани зародиши“, заяви висшият духовник пред медията Life Site.

„Мисълта за поставянето на такава ваксина в човешкото тяло е просто ужасяваща.“

Подобно е становището на група канадски архиепископи, изразено в писмо до премиера Жюстин Трюдо.

„Кандидатите за COVID-19 ваксина, произведени с помощта на човешки клетъчни линии като PER.C6 и HEK-293, са етично неприемливи, тъй като произхождат от аборти. Етичните ни възражения са по повод употребата на тези клетъчни линии, които са свързани с унищожение и експлоатиране на уникални човешки живи същества. Производството на ваксини с етично опетнени човешки клетъчни линии демонстрира дълбоко неуважение към достойнството на човешкото същество.“

Кои COVID-19 ваксини са свързани с аборти и кои не?

Одобрената в Европа и САЩ ваксина на Pfizer / BioNTech не е разработена с клетъчни линии от абортирани човешки зародиши, но един от лабораторните ѝ тестове включва клетъчна линия от стар ембрион. Използваната клетъчна линия HEK-293 произхожда от бъбречна тъкан от здраво бебе, абортирано в Нидерландия през 70-те години на 20-и век.

Правителството на Великобритания предупреждава, че ваксината на Pfizer / BioNTech не бива да се прилага на бременни и кърмещи жени, а също и че са неизвестни ефектите върху плодовитостта (фертилността). Жените трябва да избягват да забременяват до два месеца след поставянето на ваксината.

Ваксината на Moderna е свързана с аборти. Тя широко използва клетъчната линия HEK-293 в дизайна на технологията месинджър-РНК (mRNA), в протеина на шипчето (spike protein) и в изследванията, разработката, производството и тестването на ваксината.

Протеините в самата ваксина и mRNA са разработени на основата на технология, която широко използва клетки от абортирани зародиши. Това, според критиците, прави тази ваксина неетична от начало до край.

Ваксината на Oxford / AstraZeneca е разработена с помощта на клетъчната линия HEK-293 на абортиран човешки зародиш. Такива клетъчни линии са ползвани и при разработката и тестването. Тази ваксина използва вирусни вектори, които развиват антигени към COVID-19 в човешките клетки. Вирусните вектори са разработени отново с помощта на клетъчни линии от абортирани зародиши.

Руската ваксина Спутник V (Sputnik V) на Gamaleya Institute е разработена с човешка клетъчна линия, култивирана за първи път през 1973 г., същата като при ваксината на Oxford-AstraZeneca. Медицинските изследвания и производството на ваксината се основават на клетки от абортирани плодове.

По-слабо популярните в България ваксини на Johnson and Johnson/ Janssen и на Sanofi Pasteur & Translate Bio са също свързани с аборти. J&J използва клетъчната линия PER.C6 в дизайна, разработката и тестването на своята ваксина.

PER.C6 се извлича от ретинална тъкан от 18-седмично момченце, абортирано в Нидерландия през 1985 г. и по-късно превърната в зародишна клетъчна линия през 1995 г. Линията е собственост на Janssen.

Ваксината на Sanofi е тествана върху зародишната клетъчна линия HEK-293.

Две ваксини не са свързани с аборти: на Sanofi Pasteur & GSK и на Novavax. Първата се очаква в края на 2021 г., а втората е в трета фаза на тестване и ще бъде пусната в началото на следващата година.