Навръх празниците: марсоходът на НАСА Кюриосити достигна дюнно поле

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка, изпратена от марсохода на НАСА „Кюриосити“ на 23-ти декември. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS

25 декември 2020 г. 12:15 ч.

Светослав Александров. Американският марсоход „Кюриосити“ посрещна Коледа, активно изучавайки Червената планета! Два дни по-рано, на 23-ти декември, той успя да достигне обширно дюнно поле, наречено от изследователите Пясъците на Форви. 

Това поле е дълго около километър и широко близо 400 метра. „Гледките над него са забележително сценични“, съобщава Абигейл Фрейман, която работи като планетарен геолог в Лабораторията за реактивно движение към НАСА. 

В понеделник екипът на „Кюриосити“ начерта 10-дневен план за работа, който ще бъде изпълнен автоматично от марсохода до приключването на празниците. Нещо повече – по думите на Фреймън част от зададените понеделнишки команди ще се приведат в действие чак когато настъпи новата 2021-ва година. 

Ето някои от другите снимки на Пясъците на Форви, заснети от навигационните камери на марсохода:

Credits : NASA/JPL-Caltech/MSSS

Навигационните камери правят черно-бели снимки на околностите на Червената планета, за да може „Кюриосити“ да избягва препятствия. Но марсоходът е екипиран и с научни камери, които са в състояние да заснемат цветни фотографии. Вчера, на Бъдни вечер, първите цветни снимки на Форви вече започнаха да пристигат на Земята и ето някои от тях, обединени в рамките на по-голямо мозаечно изображение:

Натиснете тук, за да свалите изображението в пълен размер. Credits : NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin Gill 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/