Пропилен гликол фарма. и техн. к-во от Химснаб-Химически продукти ООД, Пловдив

1
211
Добави коментар
elpakk
elpakk

Пропилен гликол
Пропилен гликол (изписван и като пропиленгликол) представлява безцветна течност, която има силни вискозни и хигроскопични свойства.

Химическата му формула е C3H8O2. Пропилен гликолът е хирално съединение с два енантиомера.

Какво представлява пропилен гликол и как се произвежда
Това е субстанция, която няма цвят и миризма, но в същото време има много уникални свойства, която я правят привлекателна за употреба в редица индустрии като хранително-вкусовата, фармацевтичната и битовата.

Произвежда се основно от пропиленов оксид (за хранителни употреба). Производителите на тази субстанция използват най-често два метода – единият е високотемпературен процес в диапазона от 200 до 220 градуса по Целзий, докато другият представлява каталитичен метод, при който пропилен гликолът се образува в температура между 150 и 180 градуса по Целзий в присъствието на йонообменна смола или малко количество сярна киселина или алкали.

Друг вариант за добиване на пропилен гликол е от глицерол, който е остатъчен продукт от производството на биодизел. Този остатъчен продукт най-често остава за промишлена употреба, тъй като за разлика от другите методи за производство, тук субстанцията има доста изтъкната миризма и вкус, които впоследствие се прехвърлят към крайния продукт.

Какви са предимствата на пропилен гликола
Този химичен материал има редица изтъкнати предимства, които го правят толкова популярен в редица производствени индустрии.

На първо място той няма мирис и вкус, което го прави подходящ за добавянето към различни видове продукти, включително хранителни такива.

Доказано е и свойството му да понижава точката на замръзване на водата, поради което той се използва в индустриалното производство на размразяващи течности за самолети, както и в някои определени видове антифриз.

Друго изтъкнато предимство на тази субстанция е способността ѝ да действа като разтворител – поради това пропилен гликол се използва в редица фармацевтични продукти, които не се разтварят във вода, действайки именно в ролята на разтварящо вещество.

Придобилите огромна популярност в последно време дезинфектанти за ръце на алкохолна основа също използват пропиленгликол, тъй като той има свойството на предотвратява изсушаването на кожата.

При аеролизация на субстанцията тя има способността да създава дим, който наподобява тютюневия дим – това е и причината една от основните съставки в течността на електронните цигари да е именно пропилен гликол.

За какво може да се използва тази субстанция
Тя се радва на огромен интерес от различни индустрии, най-вече благодарение на множеството си свойства.

Една от основните употреби на субстанцията е във вид на химическа суровина. Тя се използва в производството на най-различни крайни продукти като например полиуретани и термоактивни пластмаси.

В хранително-вкусовата промишленост пък пропилен гликолът се употребява в кофеинови и газирани напитки, течни подсладители, сладоледи и други.
Много от вас, на които ви се е налагало да пътувате със самолет в студените часове на денонощието, най-вероятно сте забелязали, че преди излитане, самолетът се обработва с определена субстанция – тази субстанция представлява течност за размразяване, която съдържа именно пропилен гликол, заради неговото свойство да понижава точката на замръзване на водата.

Пропиленгликолът има широка употреба в редица сектори и индустрии – направете запитване към Химснаб и ние ще ви информираме в какъв срок и количество можем да ви доставим от този изключително полезен материал.