6 МИТА ЗА АКРИЛНИ ВАНИ

1
163
Добави коментар
zapoznaise

Всяка покупка ни поставя пред необходимостта да научим повече информация за закупения продукт. Това важи и за водопроводното оборудване. Когато купувате акрилна вана, най-често се обръща внимание на нейната форма, размер, цена, а също така свойствата на материала,

от който е направена. Акрилът се използва сравнително от скоро за производството на санитарни продукти и все още има много непотвърдени слухове за него, пораждащи митове за свойствата на продуктите от него. Днес ще развенчаем шест от най-популярните митове за акрилните вани.

От какво са направени акрилните вани?

Преди да разгледаме най-често срещаните погрешни схващания за свойствата на акрилните продукти, е необходимо да се определи точно кои вани наричаме акрилни и това преди всичко зависи от материала на производството.

Най-висококачествените вани се правят чрез технология на леене или екструдиране от сто процента акрил. Тъй като тяхната структура е едно парче, те са трайни и по-трайни. Цената им е съответно по-скъпа. Но по-дълъг експлоатационен живот с гаранция за запазване на оригиналната форма и атрактивен външен вид.

Вани с не толкова отлично качество – многопластови. Изработени са от фибростъкло, ABS пластмаса и акрилно покритие. По правило такива вани са евтини, но не се различават по трайност, поради което дори не са сертифицирани на европейския пазар. Но те са популярни в България, те се произвеждат активно за нашия пазар от местни производители.

Днес ще говорим за истински акрилни вани, направени по първия начин. ШЕСТ МИТА ЗА АКРИЛНИ ВАНИ ПЪРВИЯТ МИТ – АКРИЛЪТ ВДИГА ШУМ ПРИ СЪБИРАНЕ НА ВОДА Основният източник на шум при пълнене на вода във ваната е смесителят. Само в първите секунди на набиране, когато струята удари дъното на купата, се чува звукът от нейното въздействие върху повърхността. Освен това той влиза във вече набрания контейнер и този звук е същият за вана, направена от всякакъв материал. Що се отнася до първоначалния комплект, акрилът перфектно абсорбира звука, водата пада в него почти без шум.

ВТОРИЯТ МИТ – АКРИЛНАТА ВАНА ПРОВИСВА ПОД ТЕЖЕСТТА НА ЧОВЕК. Ваната, изработена от 100% инжекционно формован акрил, е много издръжлива сама по себе си. В долната част тя е подсилена с допълнителен слой от фибростъкло или полиуретанов композит, което му придава още по-голяма твърдост и стабилност. При условие, че продуктът се използва правилно в съответствие с препоръките за употреба, възможността за увисване или счупване под тежестта на човек е невъзможна.

ТРЕТИЯТ МИТ – В СЛУЧАЙ НА ПОВРЕДА, АКРИЛНАТА ВАНА Е ТРУДНО ДА СЕ ПОПРАВИ Акрилът е уникален материал, който е изненадващо лесен за ремонт. Ето защо акрилните вани са толкова обичани от клиентите. Ако повредата на повърхността е малка, тогава е достатъчно просто да я почистите и полирате. За по-тежки повреди се използва течен акрил, който практически не оставя видими следи от ремонт.

ЧЕТВЪРТИЯТ МИТ – АКРИЛНАТА ВАНА ИЗИСКВА СПЕЦИАЛНИ ГРИЖИ. Много плътната молекулярна структура на акрила не позволява на материала да абсорбира чужди вещества, което означава, че не натрупва мръсотия и ръжда. Гладката повърхност е лесна за почистване и изплакване с вода е достатъчно. За хигиенно почистване ще ви е необходим наличен в търговската мрежа течен препарат. Не използвайте продукти, съдържащи абразивни вещества и разтворители, за измиване на акрилната вана.

ПЕТИ МИТ – ВОДАТА СЕ ОХЛАЖДА БЪРЗО В АКРИЛНАТА ВАНА Скоростта на охлаждане на водата в акрилна вана е 1 градус за 30 минути. Самият материал е в състояние да приеме температурата на околната среда, т.е. такива продукти първоначално са „по-топли“ от, например, чугунени или стоманени аналози. Това свойство прави акрилните продукти много търсени за оборудването на спа комплекси и водни клиники.

ШЕСТИЯТ МИТ – ПОРАДИ ЛЕКОТО ТЕГЛО АКРИЛНАТА ВАНА Е НЕСТАБИЛНА Лекото тегло обикновено се приписва на предимствата на акрилните вани, тъй като това свойство ги прави лесни за транспортиране и инсталиране. Не трябва да се страхувате, че поради ниското тегло, след монтажа, продуктът ще се преобърне. Специални рамки и крачета придават стабилност на купата, като я закрепват в желаното положение и изключват възможността за клатене, накланяне или преобръщане.

ОТКЪДЕ ИДВАТ МИТОВЕТЕ ЗА АКРИЛНИТЕ ВАНИ? Горните заблуди относно свойствата на акрилните вани са се разпространили по различни причини, сред които основните са:

Непознаване на GOST, които не позволяват производството на продукти с ниско качество, а също така регулират производствения процес. Издаване от недобросъвестни производители на вани, изработени от ABS пластмаса, материал, който отстъпва по качество на акрила. Тълкуване на лоши отзиви от собствениците на вани от ABS от потенциални купувачи като прегледи на акрилни продукти.