Australian Open ще се проведе през февруари 2021 г.

1
174
Добави коментар
Novetika
Novetika

Първият турнир от Големия шлем за 2021 г. Australian Оpen беше изместен с три седмици и ще се проведе между 8 и 21 февруари 2021 г.

Квалификациите за класиране в основната схема на Australian Open ще бъдат от 10 до 13 януари, като мъжете ще се състезават в Доха, а дамите в Дубай.

Всички тенисисти ще са задължени да преминат през задължителна 14-дневна карантина. По време на карантината играчите няма да могат да играят мачове, но ще могат да тренират с избран партньор.

Григор Димитров ще тренира с Давид Гофен, Рафаел Надал с шампиона от турнира в София Яник Синер, а партньор на Новак Джокович ще бъде неговият сънародник Филип Краинович.

Шесткратният щампион от Australian Open Роджър Федерер обяви, че няма да участва в турнира. Това ще е първо пропускане от дебюта му на престижния форум през 2000 г.

Строги мерки срещу коронавируса

Мерките за участниците ще са изключително строги. За да бъде допуснат за участие в турнира, всеки играч ще трябва да даде шест отрицателни теста за коронавирус. Ако първият му тест е положителен, играчът ще има право на втори тест.

Турнирният директор на Australian Open Крейг Тайли съобщи, че играчите ще трябва да носят маски в комплекса, да спазват физическа дистанция и да „не се разхождат безцелно наоколо“.

Първоначално организаторите ще продават билети за 25% от капацитета на основните три корта: „Лод Лейвър Арина“, „Маргарет Корт Арина“ и „Джон Кейн Арина“. Комплексът „Мелбърн парк“ ще бъде разделен на три зони, като всяка ще включва един от основните кортове.

Засега от играчите не се изисква да си поставят ваксина срещу Covid-19.

Сред самите тенисисти има разнопосочни мнения относно имунизацията. Например британецът Анди Мъри подкрепя задължителната ваксинация за коронавирус „в името на доброто на спорта“, докато Новак Джокович обяви пред медиите, че иска да има възможност за избор какво е най-доброто за неговото тяло.

Награден фонд

Наградният фонд на Australian Оpen 2021 няма да бъде намален в сравнение с 2020 г. и възлиза на 71.5 милиона австралийски долара (87 милиона лева).

Отпадналите в първи кръг ще заработят по 100 000 австралийски долара (122 000 лева), което е с 15% повече от 2020 г.

Отпадналите в квалификациите и първите няколко кръга също ще получат по високи премии от тези през 2020 г. Това е изключително добра новина за по-ниско класираните тенисисти, които имат финансови затруднения от началото на кризата с Covid-19.

АТP 250 и ATP Cup

Началото на сезон 2021 ще дадат турнирите от сериите АТP 250 в Делрей Бийч, американския щат Флорида и Анталия, Турция, които ще се проведат успоредно от 5 до 13 януари.

Имената на бившите топ 5 играчи Милош Раонич и Кей Нишикори, както и американският номер едно Джон Иснър изпъкват в схемата на турнира в Делрей Бийч.

Измежду играчите в Анталия се открояват световният номер 10 Матео Беретини, номер 15 Давид Гофин, номер 17 Фабио Фонини и младата надежда Яник Синер, който спечели Next Gen ATP Finals през 2019 г.

Между 31 януари и 6 февруари 2021 г. ще се проведат два АТP 250 турнира в Мелбърн. А в периода 1-5 февруари, отново в Мелбърн, ще се играе ATP Cup.

Форматът ATP Cup представлява световно (по държави) отборно първенство и стартира през 2020 г. Първото му издание се проведе между 3 и 12 януари в Бризбейн, Австралия.

През 2021 г. отборите в ATP Cup ще бъдат 12. Шампионът за 2020 г. Сърбия за втори път ще е предвождан от световния номер едно Новак Джокович. България също е заявила участие, но шансовете ни да участваме са минимални, защото сме 4-та резерва след Канада, ЮАР и Белгия.