1 януари – НОВАТА ГОДИНА

1
157
Добави коментар
zatebbg
zatebbg

Знаеш ли, че почти целият свят разпознава Нова година като 1 януари. Това е и един от най-честваните празници през годината.

Празненствата  започнат от южната част на Тихия океан със Самоа, която празнува Нова година преди останалия свят. Последният полунощен удар ще се случи в средата на Тихия океан близо до остров Бейкър, който е на половината път между Хавай и Австралия.

Традиции по целия свят:

Целунете в полунощ единствения човек, когото се надявате да продължите да целувате през останалата част от годината.
Вдигането на шум, под формата на фойерверки, биене на камбани, клаксони, взривни работи или изстрели от пистолети е традиционно по целия свят.
В Холандия правят наздравица за новата година с подправено вино.

Новата година се празнува от хилядолетия. Най-ранните сведения за честванията на Нова година са възникнали във вавилонското време. Въпреки това, 1 януари не винаги е бил определен за такъв ден.

Например, първото новолуние след пролетното равноденствие започна новата година. Тези тържества са се случили в Мартиус (март), първият месец в ранния римски календар, който е имал само десет месеца.

По-късно цар Помпилий добавя месеците Януари (наречен на Янус, езическият бог на портите, вратите или началото) и Февруари, като пренася календара на 12 месеца. Именно Юлий Цезар е създал юлианския календар, който най-много прилича на григорианския календар, който по-голямата част от света следва днес.

Празнувайки първия ден от годината в подходящо наречения месец януари, римляни принасяха жертви на Янус, дарявайки подаръци и общо веселие. С двете си лица бог Янус успява да гледа към миналото и напред към бъдещето.

Снимка Pixabay