Най-вкусното шкембе от Кладница

1
222
Добави коментар
zack
zack

Шкембе от Кладница е често срещана гозба в България, а тази изпитана рецепта ще ви покаже как да направите тази чорба наистина вкусна. Фалшива шкембе чорба или шкембе от Кладница

Фалшива шкембе чорба се нарича вкусната българска супа направена от гъбата Кладница. Това е така по две причини. Първо, защото рецептата за шкембе от Кладница е като за истинската шкембе чорба и второ, защото нарязаните гъби в чорбата приличат на нарязаното шкембе. Когато се добави и овкусяването с люто, чесън и оцет тази вкусна супа добива вкуса на чорбата, която всички познаваме.

Гъбите Кладница са полезни за здравето

Тези гъби са доказали своята полза за човешкото здраве. Освен всичко друго, те се срещат навсякъде в диво състояние и лесно се разпознават. Растат на големи групи най-често по стари, или паднали дървета, пънове и т.н. и това ги прави чест гост на трапезата на българите. Събират се от края на лятото до декември. Освен това може да се консервират и след това да се хапват целогодишно.

В японската медицина е известна като Хиратаке и има доказано стимулиращ ефект върху имунната ни ситемата и укрепва човешкия организъм. Консумацията на гъбата Кладница помага за намаляването на холестерола и има положителен ефект при физическа и психическа умора. Използва се и при разширени вени, хемороиди, кожни алергии и др. Богата е на минерали, мастни киселини, витамини, аминокиселини и т.н. Освен всичко друго е богата на желязо, селен, цинк, фосфор, калий, йод.

Всичко това означава, че освен вкусна, чорбата от Кладница е и много полезна за здравето на човек, особено когато знаем, че е отгледана без употребата на каквито и да е химикали и т.н., за разлика от много други храни.

Гъби Кладница Продукти необходими за приготвяне на шкембе от Кладница

Продуктите в тази рецепта за приготвяне на фалшива шкембе чорба с гъби Кладница, както я наричат много хора, са разделени на две групи – такива, които са основни за шкембето от Кладница и допълнителни, които зависят от вашия вкус. За пример може да посочим телешкият бульон, който ще приближи още повече вкуса на вашето шкембе от Кладница до това на истинското шкембе. Тези продукти са със син шрифт и са в края на списъка.

Основни продукти за шкембе от Кладница 500-600 грама Кладница без пънчетата3-4 супени лъжици истинско краве масло2-3 супенилъжици качествено брашно1 чаена чаша хубаво краве мляко1 супена лъжица червен пиперсолтелешки бюльон, 2-3 лъжицириганмащерка Продукти за овкусяване на шкембе от Кладница няколко настъргани/пресовани скилидки чесънхубав винен оцетмалко лютичък червен пиперпечени и наситнени люти чушлетачерен пипер при сервиранеекстра върджин зехтин Приготвяне на шкембе от Кладница Приготвяне на фалшивото шкембе от Кладница Приготвянето на шкембе от Кладница започва с измиването и нарязването на гъбите. Когато ги режем е желателно да остраним по-дебелите и жилави пънчета и да оставим само крехките части. Ако нямате проблем с по-жилавите пънчета на кладниците, може да сложите и тях в чорбата.След измиване на гъбите ги слагаме в тиган, или направо тенджера, в който сме разтопили 2-3 лъжици масло. Дали ще използвате тиган, или тенджера няма никакво значение, защото в крайна сметка ще изцапате и двете. На умерен котплон оставяме гъбите за около 20 минути да пуснат своя сок и да омекнат. Може да ги задушим с капак.След като Кладница омекне, бъркайки добавяме 2-3 лъжици брашно, което сме разтворили предварително в малко топла вода. Целта е брашното да не стане на бучки, а да се получи еднородна смес.Добавяме 2-3 чаени чаши вода, подправките и по желание 2-3 лъжици телешки бульон. Разбъркваме още няколко минути и преместваме в тенджерата.След като прехвърлим задушените гъби в тенджерата, добавяме 1 чаена чаша прясно мляко и оставяме нашето шкембе от Кладница да ври на слаб огън за около 10 минути.През това време в тигана на слаб огън разтапяме 1-2 лъжици масло и в него разбъркваме 1 лъжица червен пипер. Важно да направим това бързо, за да не загори червеният пипер, защото ще развали вкуса на супата.Накравя добавяме маслото с червен пипер в приготвеното шкембе от Кладница и то е готово за сервиране. Шкембе чорба от Кладница Овкусяване и сервиране на шкембето от Кладница

Дори така приготвена, чорбата от гъби Кладница е достатъчно вкусна. За да добие вкус на автентичната шкембе чорба обаче, тя може да бъде овкусена по същия начин с чесън, винен оцет и лют червен пипер. За целта най-често чесънът се настъргва на много ситно ренде, или се смачква с преса. След това се разбърква с червения пипер и оцета.

В допълнение към сместа за овкусяване на чоербата от Кладница може да се сложат например печени и нарязани на ситно люти чушлета, и да разбъркаме всичко със екстра върджин зехтин.