Основни етапи за изграждане на сайт

1
214
Добави коментар
hlape
hlape

Изграждане на популярен сайт – основни етапи
Определяне на целите и задачите на сайта

Един сайт трябва да бъде дефиниран ясно и точно, каква ще е ролята му, за кой тип публика ще е, какво съдържание ще му се набавя и т.н.

Важно е целите да са ясни и точни. Те могат да бъдат, например, ако сайтът е за благотворителност, може да бъде дефиниран ясно и точно, описвайки още в началната страница основните цели. Много е важно посетителят, както и търсачките, ясно да разберат, че сайтът се отнася за конкретен проблем,  за конкретна цел.

Анализ на целевата аудитория

Първо, нека разясним какво точно представлява Целева аудитория. Това са конкретна група от хора, за които дадения сайт е предназначен. Например, ако сте решили да изградите онлайн магазин за бебешки стоки, то целевата аудитория ще Ви бъде млади майки, предимно женска аудитория. Това е само кратък пример.  Важно е да определите целевата аудитория, за да можете да развиете сайта в правилната насока.

Дизайн на уебсайта и разработване на прототип

Когато един сайт бъде завършен, се представя на клиента. Клиентът трябва да види прототип, нещо, което да каже, дали му харесва, или има забележки.

Първото впечатление е много важно, затова този елемент е от съществено значение.

Много агенции за уеб дизайн и SEO смятат, че създаването на прототип е загуба на време, но според нас това не е точно така. Прототипът, ако е изготвен спрямо първоначалните изисквания на клиента, може веднага да се превърне в основен сайт, в завършен проект, стига клиента да бъде удовлетворен.

Изготвяне на дизайнерски оформления

В тази част се има предвид банери, графики, favicon, бекграунд изображения, както и CSS скриптове, за придаване на по-добра визия и функционалност на сайта.

Интеграция на оформлението със системата за управление и функционалност за програмиране

Работа по административната част, създаване на модули и тяхното конфигуриране, за по-добра работа на сайта и др.

Основна SEO оптимизация

Когато извършвате SEO на нов  сайт, цялата трудност се крие във факта, че през първата половина на годината търсачките ще се отнасят към сайта с недоверие. Следователно собственикът на сайта трябва да следи напредъка колкото е възможно повече и да запълни сайта с добро съдържание. Ето контролен списък за първите месеци:

Регистрация на уебсайт в системи за показване, например Google Webmaster Tool

Преди да започнете каквато и да е работа, трябва да добавите към сайта Google Analytics и панел за конзола за търсене. Препоръчително е да добавите всичките 2 инструмента, тъй като данните в тях не са много различни, но се различават.

Съставяне на списък на ключовите думи  за сайта

След това трябва да направите списък със заявки, които вашият сайт ще следва. Това може да стане чрез редица приложения, например Google Keyword Planner,  но е по-правилно да се анализират конкурентите и да се изписват заявки, за които те са на върха, за да можете и Вие да постигнете добри резултати.

Семантично ядро

След като сте получили заявки за сайта, е важно да изберете правилните страници за тях. Не се опитвайте да включите всички въпроси в един URL адрес, оптимално е да разпределите 5-7 раздели на една страница. Ако страниците са малко, помислете за създаване на нови.

Оптимизиране на мета тагове

Всяка страница от вашия сайт съдържа заглавие на мета тагове, описание, ключови думи, h1. Всички страници на сайта трябва да имат уникални маркери за заглавие и описание, като е добре да въведете ключова заявка в полето за ключови думи. Опитайте се да направите различни тагове заглавие и h1 за основните ключови страници, но ако те са еднакви, всичко е наред.

Оптимизация на уебсайтове

Работата по оптимизацията на сайта включва създаване на файл с робот и предписване на съответните директиви в него, формиране на CNC (четими от човека URL адреси), създаване на карта на сайта и страница за грешка 404, инсталиране на 301 пренасочвания от всички огледални сървъри на сайта. След като сте извършили всички стъпки по точките за оптимизация, е важно да проверите уебмастър приложението  за грешки. Услугата ще ви покаже къде сте забравили да поставите този или онзи мета маркер, какви грешки има сайтът, какви препоръки действия трябва да предприемете.

Оптимизиране на съдържанието

Сайтът трябва да има само уникално съдържание. Ако е възможно, направете раздел от статии и публикувайте там материали по темата на сайта. На всички страници с тестове трябва да направите свързване (хипервръзки) към друг раздел (и). Трябва да поставяте връзки само там, където е необходимо по смисъл. По-добре е да не поставяте повече от 3-4 хипервръзки на страницата, в противен случай търсачката може да я счита за спам.

Изграждане на връзки – Линк билдинг

Новият сайт не съдържа връзки, така че трябва постепенно да увеличавате този показател. Важно е да не прибягвате до различни услуги за автоматично добавяне на връзки, тъй като има опасност да навредите и да оспамите  сайта си. Оптимално – добавете ръчно сайта към различни директории, бизнес каталози, блогове на партньори, само че с тематично съдържание и т.н. Това ще ви даде около 20-30 естествени технически връзки. Втората стъпка е да добавите компанията към профилите на сайта, това ще даде вече индексирани връзки. Третата стъпка обхваща форуми, нека да са 5-10 от тях, вашата задача е да оставите отговор в един от клоновете с линк към сайта. Ако форумът е модериран, това ще бъде трудно и ще изисква първоначално публикуване на други теми. Четвъртата стъпка е да добавите връзки от социални. мрежи. Ще бъде плюс, ако стартирате фирмена страница в социалните мрежи.

Тестване и настройки

Съвсем естествено, след като един сайт бъде завършен, той да бъде тестван. Тази част е много важна, тъй като често се допускат грешки, пропуски, които понякога могат да са пагубни. Нека Ви дадем пример с онлайн магазин. Завършихме онлайн магазин за ръчно изработени аксесоари, но дълго време не бяхме тествали и се установи, че не е посочен тип доставка. И поради липса на тази променлива, клиентът не можеше да направи финална стъпка на чекаут. С други думи, това е показателно, че си трябват тестове.

Приятелски съвет, когато завършите даден проект, тествайте, всеки раздел, всяка функционалност, отделете необходимото време и тествайте. Представете си, че автомобилен завод е произвел нов модел автомобил, но без тест, да го представи на клиента? Клиентът ще „изплаче“ целият свят, тъй като ще се появят редица бъгове. Именно това е и причината, да се правят тестове.
Свързване на домейна и публикуване в обществеността (оформяне на сайта на сървъра)

Естествено, последните два етапа са преди цялостното SEO, но са много важни.

Сървърът е добре да бъде в страната, в която се намира и целевата аудитория, за да може сайтът да се отваря по-бързо. Естествено, това не е задължително правило, но е препоръчително.

Обобщение на статията

Чрез правилно изготвен план, то успехът няма къде да избяга. Просто трябва да знаете, че един сайт, самото му изграждане е една малка част от цялата картина, трябва си труд, енергия, аналитично мислене, съвети от експерти, ежедневна работа и много хъс.

Финалният съвет към Вас е: Ако сте решили да създавате сайт, правете го с любов и го обгрижвайте, сякаш е Ваш домашен любимец.

 

Изграждане на функционален и популярен сайт – сходни статии :

Web Design – категория, в която можете да научите много нови неща, свързани с UI UX дизайн: Към категорията >>
 Колко струва качествена SEO оптимизация: Към статията >>
 Съвети за избор на агенция за SEO оптимизация : Към статията >>

 

 

Материалът Основни етапи за изграждане на сайт е публикуван за пръв път на София и изработка на уеб сайтове.