Какво е Поливинилхлорид (PVC)?

1
164
Добави коментар
pepimili
pepimili

Винилът или поливинилхлоридът ( PVC ) представлява вид пластмаса. Отличава се с голямата си трайност и издръжливост. Повече от половината от цялото производство на PVC в световен мащаб се използва в строителството. Материалът е евтин, лек и се използва, без да създава затруднения. През последните години този материал замени използването на дърво, глина и бетон. В своята оригинална форма PVC е твърд. Получава гъвкавост едва след като към него не се добавят пластификатори (най-често се използват фталати, които са токсични вещества).

PVC е открит случайно през XIX век. През от 1838 година Анри Виктор Рено и през 1872, независимо от него, Йожен Бауман, намира бяло твърдо тяло в колбите на винилхлорида, които са се образували, докато са били оставени на слънце. Но развитието и масовото производство на PVC започва в началото на XX век. Руският химик Иван Остромишленски в партньорство с немския учен Фриц Клат, и двамата от германската химическа компания Griesheim-Elektron, са първите, които започват да използват PVC за производството на търговски продукти. През 1926 Уолдо Семон от BF Goodrich допринася PVC да придобие повече гъвкавост, използвайки различни добавки и така се стига до поливинилхлорида, който се използва днес.

За производство на PVC, винил хлоридът се разтваря във вода. След това се поставя в камера за високо налягане, чиято температура е 50-70°C. Водата поглъща част от топлината и се образуват големи парчета PVC. След като се отстрани водата, материалът се изсушава и се образува бял прах. На този етап той може да се разтопи и да му се придаде форма за почти всякакви цели.

PVC са синтетични материали и не могат да се изхвърлят безразборно. Рециклирането е един от начините, по които това може да се направи. Ако PVC се разтопи и след това да се префасонира, или пък механично се смачка, може да се използва като изкуствен пълнеж за възглавници и постелки или за производството на опаковъчен материал. PVC също може да се изгаря, но по този начин произвежда много токсини и е необходимо да се използва оборудване за контрол на замърсяването. Поради тази причина изгарянето се извършва в контролирано депо, за да не се превърне в сериозна заплаха за околната среда.

Повече за пвц дограмата може да научите в сайта http://stroyinvest.net/