Птичките – помощници в градината

1
129
Добави коментар
zack
zack

Птичките могат да бъдат едни от най-добрите помощници в биологичната градина, помагайки ни дори без да го осъзнаваме

Птичките са тези малки помощници, които вършат толкова много работа за нас, без дори да забелязваме това. Те неуморно се грижат за равновесието в природата, което е нужно за тъй ценните за нас растения. Със съдействието на тези малки и сладкопойни работници нашите градини успяват по-лесно да ни зарадват със здрави и полезни плодове и зеленчуци. А какво по-хубаво от това, сами да отгледаме вкусна и питателна храна с помощта на природата.

Равновесието в природата и биологичното земеделие

По-горе споменахме равновесие в природата. То е изключително важно, за да успеем по-лесно да постигнем баланс в нашата биологична градина и тя да се развива нормално. А това навярно сте забелязали, е доста по-трудно през последните години. Все по-чество се случва различни неприятели да нападат реколтата ни и да унищожават тъй ценните и вкусни дарове на природата, които се надяваме да станат част от нашата кухня. Това са всякакви гъсеници, бръмбари, миризливки, червеи и т.н. И освен всичко друго напоследък популациите им се увеличават. Всички помним огромните пълчища миризливки през лятото на 2019 година в България. Гадинки, които успяха да съсипят не една и две градини и да ни лишат от чиста и вкусна храна.

Един от факторите, който води до увеличаването на тези неприятели в градините ни е намаляването на птичките в света, в Европа и разбира се в България. Немски учени скоро обявиха, че броят на птиците, които се хранят с насекоми намалява значително през последните 25 години! Това е така поради 2 причини – увеличаването на обработваемите площи и масовото използване на всякакви отрови и пестициди. Но когато равновесието в природата е нарушено и птичките намаляват, това неминуемо води до увеличаване на всички тези насекоми, с които те се хранят. А от там и до повече проблеми в земелието и съответно до още по-завишеното използване на отрови.

Равновесие и баланс. Необходими в семейството, работата, отношенията ни с хората и естествено в природата!

Птичките са малки помощници в градината Защо хората забравят историята?

Тук ще дадем един често забравян, но много добър пример, който нагледно показва до какво може да доведе нарушаването на равновесието в природата.

Годината е 1958 и Мао Цзедун ръководи Китай. За да покаже на останалия свят, че не е изоставащата държава, тогавашното китайско правителство решава, че за една петилетка може да направи огромен скок. Създава 5-годишен план с гръмкото име “Големия скок напред”. Той включва увеличаване на производствата, като едно от тях включва повишение на добива на зърно с близо 3 пъти! За целта се е работило в няколко направления, като едно от тях включвало унищожаване на всякакви вредители, включително птички и най-вече на врабчетата, които били набедени, че изяждат твърде много от добивите от зърнените култури.

Войната на Китай срещу птичките довела до нечуван глад

И така, Китай започнал мащабна кампания за унищожаване на врабчетата и други малки птички. Това се оказала и най-голямата им грешка. Тези малки помощници са едни от най-добрите регулатори на баланса в природата с ролята си на контрольор на популацията на другите много по-значими вредители – гъсениците, скакалците, бръмбарите и т.н. След масовото изтребление на врабчетата и другите малки птички се случило точно това – балансът бил нарушен и всички зърнени култури в Китай били унищожени от многократно увеличените популации на вредителите, а това довело до нечуван глад. Той причинил смъртта на над 20 милиона китайци.

Великата френска мисъл “Без птиците Земята ще бъде жертва на насекомите” е била потвърдена по най-тежкия начин!

Как ни помагат птичките в градината?

За да разберем още по-добре как птиците се грижат за равновесието в природата ще ви предоставим конкретни факти. Едно малко синигерче например, каквито всички сме виждали и най-вече чували, изяжда на ден толкова насекоми, колкото е теглото му! Т.е. те унищожават хидяли насекоми, които в противен случай могат да съсипят реколтата ни. По този начин те намаляват шансовете, например някоя муха да снесе яйца върху плодовете, от които да се излюпят ларви и червеи. Или да са по-малко колорадските бръмбари, които съсипват картофи, патладжани, домати и т.н. Не е малко, като се има предвид, че един колорадски бръмбар снася от 500 до 1000 яйца.

Друго нещо, което също е много важно и не може да бъде подминато, са песните на птиците в градината ни. Те ни карат да се чувстваме спокойни и щастливи. Дават усещане за свобода и единство с природава. Помагат ни да заспиваме спокойно в приятни летни вечери. Кой не се радва, когато чуе песента на славея и синигера?

Славеят е един от най-големите помощници на градинарите Статистика за това колко помощ може да ни укажат птичките, които е добре да имаме в градината си

Както може да прочетете страницата За нас в България се срещат над 420 вида птици, които са близо половината от срещащите се видове в Европа. От тях повечето по-малки птици са в помощ на градинари и земеделци с това, че регулират популацията на вредните насекоми в природата и частност нашите градини.

един синигер изяжда теглото си в насекоми за ден, което прави хиляди мухи и т.н.;лястовичките хранят малките си с между 5000 и 10000 летящи малки насекоми на ден;малките и познати на всички врабчета се хранят с гъсеници, майски бръмбари, скакалци и т.н.;скорецът, който похапва предимно насекоми, може да изяде за ден стотици бръмбари, скакалци, или голи охлюви;златният кос похапва пеперуди, бръмбари, гъсеници, мухи и дори космати гъсеници, които други птици избягват;сойки, кълвачи, врани, свраки, овесарки, коприварчета, черешарки и др. – България е родина на толкова много птици, които са в помощ на земеделските стопани! Как да се погрижим за птичките в двора

Ако след всичко прочетено до тук искате да помогнете на тези неуморни работници в градината, може да правите следните неща:

най-важно е през зимата да имат храна и място, на което да се скрият. Тогава насекомите и семената са малко и птичките имат нужда от нашата помощ, за да преживяват до пролетта. Тогава те са и по-слаби и стават по-лесна жертва на хищници, затова е добре да има къде да намерят убежищи и храна. Една малка птичка не изяжда много и дори един храст, или дръвче с гъста корона би и помогнало да се скрие от неприятели;през топлите месеци на годината е хубаво в градината ни да има вода, от която птиците да могат да пият. Плитък съд, езерце с камъни, или нещо друго би помогнало много през лятото;къщичка, или друго място, където да свият гнездо. Това е също един от начините, да имате верен помощник в градината, на чиито песни да е сигурно, че ще се наслаждавате всеки ден. Къщичка за птички в градината Знаете ли че?

Още преди десетилетия българските учени от БАН описват помощта птиците в селското стопанство като най-значимата биологична защита от вредители? Те я определят също и като най-изгодната, а ние може да добавим и като най-природосъобразната!