Варненска фирма разработва франчайз за сглобяеми къщи

1
167
Добави коментар
georg4610
georg4610

© Морски Дневник

Момент от изграждането на една сглобяема дървена къща от екипа на „Касиопея“

Фабрика за монтаж на панели за сглобяеми дървени екологични къщи подготвя „Касиопея“ ЕООД, каза за „Дневник“ управителят Пенка Георгиева. „В етап сме на подготовка на проекта. Очакваме да започнем реализацията до няколко месеца“, уточни тя.

Компанията се занимава с проектиране и изграждане на нискоенергийни жилища от осем години. „Изолационните материали, които влагаме в панелите, са основно вносни, поясни Георгиева. Българска е само дървесината – бял бор и смърч, които се режат в цеха на фирмата в родопското с. Сърница. Там дървесината се изсушава, за да се постигне влажност под 10 процента, и се обработва срещу дървояди и други вредители. По този начин материалът става изключително устойчив на атмосферните влияния и може да издържи до 200 години.

Сглобяемите екологични къщи по нищо не отстъпват на тухлените и дори ги превъзхождат, твърдят специалисти. Причините са липсата на вибрации и много добрата топло- и шумоизолация, за която се използва специална акустична вата. По думите на Георгиева подобен вид строителство е единственото, което се самоизплаща от икономиите на топлоенергия. За пример една двуетажна къща с 200 кв.м разгъната застроена площ (РЗП) възвръща инвестициите на собствениците си за около 8 години. Една от причините за това е, че термоизолацията на стените отговаря на 90 см тухлен зид.

Построяването на екологична къща до ключ отнема около 60 дни. Преди това за около 30 дни се приготвят елементите за монтаж. Цената на кв.м е средно около 550 евро, каза още Георгиева.

В момента къщи, проектирани и изработени от „Касиопея“, могат да се видят в Балчик, бургаското с. Тънково, Варна, Враца и др., както и в различни селища в Испания, Словения и Германия.

В етап на разработка е и идеята на компанията за създаване на франчайз в областта на сглобяването на къщите в Германия. Според специалистите в страните от Западна Европа интересът към подобно ниско енергийно строителство е изключително голям. „В Германия цената на кв.м изградена къща е поне 2 хил. евро. Това обуславя предимно финансовия интерес на чужденците към българските къщи, които не отстъпват и по нищо на произвежданите там“, коментира Георгиева. По думите й в останалите страни от Европейския съюз има законодателни и банкови улеснения за подобни инвеститори. Процесът за издаване на строително разрешение за поставяне на сглобяема къща също е улеснен. Според разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) в България при издаването на разрешения за строителство не се прави разлика между монолитни (железобетонни) и дървени конструкции.