Защо бебето си търка крачетата едно в друго

1
186
Добави коментар
zack
zack

Бебето си търка крачтата едно в друго – какво трябва да ни подскаже това

Много често мъничетата правят различни неща, с които да ни подскажат нещо. Например понякога бебето си търка крачетата едно в друго, търкат очичките си, лапат ръчички и т.н. И съвсем разбираемо, това е нормално. Все пак в първата си годинка преди да проговорят те няма как по друг начин да ни кажат какво им е нужно.

Бебетата обичат да правят различни и необичайни за нас жестове, в повечето от случаите, защото все още не могат ефективно да общуват чрез думи. За много нови родители тези жестове могат да предизвикат объркване и притеснения, особено ако не можете да разберете какво се опитва да ви каже вашето мъниче. Един от тези жестове, който много родители намират за интригуващи, е триенето на крачетата едно в друго. Ако бебето си търка крачетата едно в друго, това трябва ли да ни притеснява? Това е много често задаван въпрос от родителите.

Нормално ли е, когато бебето си търка крачетата едно в друго?

Според мнението на педиатрите бебетата обичат да изследват собствените си части на тялото и това включва крачетата и пръстите на крачетата. Всякакви движения като хващането на ръчичките една с друга, хващането на крачетата с ръчички, ритането и триенето на крачета са напълно нормални за мъничетата, когато не са придружени с нещо друго в поведението им. Например плач, раздразнение и т.н. В подобни случаи бебето се опитва да ни каже нещо.

Защо бебето си търка крачетата едно в друго Бебетата откриват сетивата си

Потриването на крачетата може да осигури на бебето тактилно усещане на долните им крайници. Това го кара да иска да повторя подобно действие. Бебето си търка крачетата едно в друго, рита във въздуха, разтяга краката си и като навик изследвайки долните си крайници.

По този начин мъничетата започват да откриват крачетата си, което както знаете се случва след устата и ръчичките. Усещането при потриването на крачета, или хващането им с ръчички е нова за бебето и то с интерес повтаря тези действия.

Може да е част от активната игра на бебето

Бебетата трябва да се разтягат, да ритат и да движат краката си, докато си играят, за да усъвършенстват физическите си способности. Това, че бебето си търка крачетата едно в друго може да е част от активната им игра, особено докато все още измислят как да се преобърнат, учат се да пълзят, или да стоят седнали.

Понякога бебето си търка крачетата едно в друго неволно, дори докато го го носите във вас. Това е напълно нормално, но както ще прочетете отново, важно е да не е съпроводено с друго притеснително поведение.

Това може да е тяхното самоуспокояващо поведение

По-големите бебета обичат да се успокояват да спят, като триене на собствените си крака. Да, може да работи по подобен начин с техния навик да трият краката си по корема, докато кърмят или докосват ушите или ръцете си, за да спят. Може просто да им се стори успокояващо да търкат краката си и нищо не е наред с това.

Следователно, докато вашето бебе е щастливо, храни се добре и непрекъснато набира тегло, няма какво да се притеснявате от това поведение.

Бебето си търка крачетата едно в друго за да се успокои

В някои случаи обаче родителите се чувстват притеснени, защото триенето на краката е придружено от плач, което ги кара да се чудят дали все още е нормално бебетата им да се държат по този начин. Ако случаят е такъв, може би си струва да проверите за другите симптоми и сигнали, които вашето бебе би искало да забележите.

Кога да се притеснявате за това, че бебето си търка крачетата едно в друго

Бебетата не са ефективни вербални комуникатори, така че родителите трябва да разчитат на техните най-разнообрачни знаци, за да разберат дали са щастливи и доволни, или притеснени от нещо, което се нуждае от някаква намеса. Триенето на крачетата по принцип е нормално за щастливо и здраво бебе, но ако то е придружено от постоянен плач, мъничето ви може да казва, че не му е удобно или че нещо, което чувства не е наред.

Понякога бебето си търка крачетата едно в друго и едновременно с това е нервно в случаите, когато е гладно, иска да го преместите на ново място, защото му е скучно, или му се спи. Преди да се притеснявате изключете тези три основни възможности и след това търсете друга причина. В случаи може да се добави и раздразнението от пълни пелени.

Ако бебето ви плаче, дразни се и търка крачетата си едно в друго, трябва да наблюдавате за други притеснителни симптоми, които включват:

Суха и люспеста кожа, особено около глезените на бебето;Зачервяване по тялотоДраскотини или ранички;Признаци на болка;Треска;Отказ да се храни нормално;Раздразнителност и необичайно поведение.

Червените и люспести петна по кожата на бебчето може да бъдат признак на екзема, или алергично състояние на кожата. Това може да причини силен сърбеж и може да предизвиква бебето да си търка крачетата едно в друго. При бебетата екземите в глезените са често срещани, затова не забравяйте да огледате много внимателно, ако бебето ви често търка краката си и плаче.

Понякога, докато бебето си търка крачетата едно в друго, то може да надраска кожата си. В някои случаи това е доста силно движение, въпреки крехките сили на мъничето. Подобно на това, когато рита с крачета и ги удря в повърхността, на която лежи. Ако видите някакви драскотини или наранени участъци по крачетата, проверете как са нокътчетата техните пръстчета. Ако се наложи, оформете ги внимателно с нокторезачка, а драскотините третирайте с одобрен от вашият педиатър крем или мехлем.

Ако бебето си търка крачетата едно в друго и например се извива назад, това много вероятно да е знак, че то изпитва болка или дискомфорт, които са характерни при колики и рефлукс. Ако има признаци на болка, придружена с треска, раздразнителност и отказ за хранене, това са признаци, че бебето ви има нужда от преглед при педиатър.

Ако забележите някои притеснителни симпоми докато бебето си търка крачетата едно в друго, най-добре е да го заведете при педиатър за преглед. Вашият лекар може най-правилно да оцени причината за необичайното поведение и свързаните с него симптоми, както и да ви помогне да разрешите проблема.

Бебето си търка крачетата едно в друго Заключение

Най-вероятно бебето си търка крачетата едно в друго като нормална част от ежедневната игра, докато изследва и се запознава със себе си, или се самоуспокоява. Ако обаче бебчето ви го прави, докато плаче, дразни се и показва други необичайни симптоми, може да се консултирате с неговия педиатър за съвет за съвет.