Известни личности осъдиха блокирането на Тръмп в социалните мрежи

1
123
Добави коментар
Novetika
Novetika

Днес, 9 януари 2021 г., осъмнахме с новината, че Twitter окончателно е премахнал профила на действащия американския президент Доналд Тръмп и на няколкостотин хиляди негови симпатизанти. Цитираната причина е „риск от по-нататъшно подстрекаване на насилие“.

Стотици хиляди потребители напуснаха социалната мрежа в знак на протест.

Профилът на Тръмп във Facebook е блокиран най-рано до 20 януари, датата на встъпване в длъжност на Джо Байдън.

Също днес научихме, че Facebook е премахнал за постоянно страницата на консервативното движение #WalkAway с половин милион членове, които във видео записи обясняват мотивацията си да напуснат Демократичексата партия.

Отново днес, Google премахна Parler — нецензурирания аналог на Twitter — от магазина си за приложения Play Store. През последните месеци, Parler привлече няколко милиона привърженици на Тръмп.

В същото време, Apple даде на Parler 24-часово предупреждение за премахването му от App Store и поиска представяне на подробен план за модерация, посочвайки, че потребителите на социалната платформа са я използвали за координиране „обсадата“ на Капитолия на 6 януари.

Ето какво написаха по повод невижданата цензура известни политици, предприемачи и анализатори.

Ники Хейли, бивш постоянен представител на САЩ в ООН

Заглушаването на хора — да не говорим президента на САЩ — е нещо, което се случва в Китай, но не и в нашата страна. Невероятно!

Марк Левин, водещ във Fox News

Закривам собствения си профил в знак на протест срещу фашизма на Twitter.

Джон Матзе, изпълнителен директор на Parler

Изглежда, [Apple] знаят най-добре кое приложение може и не може да ползвате.

Изглежда, те вярват, че Parler е отговорен за ЦЯЛОТО съдържание, генерирано в Parler. По тази логика, компанията Apple трябва да е отговорна за ВСИЧКИ действия, извършени с техните телефони. Всяка поставена в автомобил бомба, всеки проведен по мобилния телефон незаконен разговор, всяко извършено по iPhone престъпление… Това правило не важи за Twitter, Facebook и дори за самите Apple, а само за Parler.

Няма да се поддадем на натиска от антиконкурентни играчи! Винаги ще налагаме правила срещу насилието и незаконните дейности. Но НЯМА да се поддадем на политически мотивирани компании и на онези, които мразят свободата на словото!

Борислав Цеков, конституционен съдия и автор

Премахнаха Тръмп, но не и президента на Иран, който в туитове заплашва с войни и убийства, очевидно не нарушава правилата на платформата.

Брутална репресия срещу свободата на словото и ограничаване на политическия плурализъм! Опит за заглушаване на онези 75 милиона американци и на милионите по света, които подкрепят политиката на Тръмп.

В момента по инициатива на президента Трьмп се водят разговори с влиятелни среди за създаване на нова, свободна социална мрежа или за подкрепа на някоя от съществуващите. Очаквайте скоро новини в тази посока.

Нищо не можеше да направи по-голяма услуга на Тръмп и нашата кауза на Свободата от фашистката чистка в Twitter и Facebook! Благодарим ви, че сте толкова глупави, драги фашисти!

Огнян Дъскарев, журналист

Тръмп беше изтрит от Twitter и Facebook, т.е. няма излаз до американците. Twitter загуби вече милиони долари и участници. Тръмпистите се преместиха в дясната платформа Pаrler, но изведнъж Google даде срок на Parler 24 часа да модерира участниците си, т.е. да ги направи левичари. Разбирате ли какво значи ТОВА? Ще ви помогна: световно насилие над словото, насилие над Свободата, нечувано от сталинизма.

Издевателство над Свободата беше и невижданата цензура (помощ за Байдън в изборите) в социалните мрежи и основните медии в САЩ и Западна Европа, за тъмните сделки на Хънтър Байдън, син на Байдън, в Украйна и Китай. А самоличността на THЕ BIG GUY, за когото са запазени 10% от сделките с Китай в имейлите в лаптопа на Хънтър Байдън, беше анатема за американските и западноевропейските медии, да не говоря за социалните мрежи!

ШШШШШТ!

Според мен, заради ‘загубата’ на Тръмп, след около два месеца правителството на Байдън ще приеме закон, одобрен от двете камари на Конгреса (левицата вече ги контролира), който ще криминализира всякакво писмено и устно оспорване законността на президентските избори. Т.е. всеки ще попада под ударите на закона, ако се усъмни дали Байдън е законен президент. Разбирате ли какво значи ТОВА?

Ето какво: преди всичко ‘1984’ от Оруел, която прочетох именно в 1984 – едно от тези ‘съвпадения’. Честно, книгата не ми направи впечатление, поради лесната причина, че тогава живеех в 1984. Но можех ли да предполагам, че сега, в 2021 ще мисля, че съм отново в ‘1984’?

Животът е по-странен и от най-безумната измислица.

Моите избори: 1) да се оттегля в личната си кула от слонова кост, при моите картини, книги и безкрайна, любима музика, да не се интересувам от безумния свят край мен. Това е много съблазнително. 2) да продължа да правя, каквото правя сега.

Не знам.

И друго: България днес е несравнимо по-свободна страна от САЩ. България сега е дори по-свободна страна дори от ВСИЧКИ западноевропейски страни. (Бих искал да сме като Полша и Унгария, но и така е добре).

Но това нищо не значи.

Защото и за ВАС И МЕН ЩЕ ДОЙДАТ СКОРО.

Петър Кичашки, юрист, правозащитник, общественик и изпълнителен директор на Института за модерна политика

Тръмп поиска да приложи антитръстовото законодателство срещу технологичните олигарси (Facebook, Apple, Google) и в резултат те го блокираха навсякъде.

Не само, че президентът вече не съществува на дигиталната агора, но и стотици хиляди други консерватори бяха ограничени и блокирани.

Още повече, на практика технологичните олигарси забраняват на конкурентната социална мрежа Parler да съществува, като я свалят от App Store и Google Play. Мислите, че това е всичко? Нищо не сте видели.

CNN вече стартира кампания, в която иска от кабелните оператори, които пренасят телевизионния сигнал до домовете на стотици милиони американци, да спрат сигнала на Fox News, Newsmax и OAN.

Да повторим: CNN иска от кабелните оператори да забрани конкурентен на тях телевизионен канал. И като гледам, не бих се изненадал особено, ако им се получи. Вече не може да си противник на либералите. Посланието е ясно: подчиняваш се или изчезваш. Щом могат да ‘изчистят’ най-силния човек в света, какво остава за нас?

Това, което се виждаме, вече се е случвало. Предишния път светът го кръсти ‘Кристална нощ’.