Лигуструм – жив плет | Озеленяване и поливни системи.

1
200
Добави коментар
cecoslav
cecoslav

Птиче грозде  / Ligustrum, жив плет / – засаждане и отглеждане.

Това е едно от най – познатите и използвани растения за озеленяване, често наричан единствено с името жив плет. С него обикновено се изграждат живи плетове с височина от 0,5 до 2.0м. Той е толкова популярен, заради неговите издържливост, бърз растеж и високата му поносимост към резитби. Тези качества дават възможност на градинарите да го използват извън стандарния плет, като създават невероятни топиарни форми.

В България се срещат се два основни вида:

Обикновено птиче грозде – Ligustrun vulgare -храст с височина 3-5 м., обикновено листопаден, при по – топли месторастения полувечнозелен. Листата са срещуположни, дълги 2-8см., ланцетни. Цветовете са бели, събрани в гъсти, дълги до 7-8см. пирамидални метличени, разположени връхно на клонките. Плодът е черна лъскава ягода с размер 6-8мм. Цъфти през юни около 2 седмици.

Този вид е разпространен в Европа, Северна Америка и Западна Азия. У нас расте в цялата страна докъм 1200м. н.в. Предпочита дълбоки и плодородни почви, издържа и на засушаване и е много устойчив.

Овалнолистно птиче грозде – Ligustrum ovalifolium – в родината си Япония е вечнозелен храст, висок до  5 метра, а при студен климат и в България е полувечнозелен, по ценния вид от гледна точка на озеленяването. Използва се за групови и единични насаждения, живи плетове и стени.

Има зелени и голи млади клонки, а листата са дълги 3-7см. елептични и заострени, целокрайни. Отгоре са лъскави и голи, а отдолу жълтеникавозелени. Цветовете са жълтеникаво бели, дълго до 10см връхни съцветия. Плодът е черен 5-7мм. Цъфти юни – юли в продължение на 2-3 седмици.

Има форми с различна багра на листата от жълти до такива с бял или кремав цвят по краищата. Най – често срещаната е форма  “Aureum” с жълти листа. Той е по – бавнорастящ от този с зелени листа.

И двата вида търпят добре резитба. Растат на слънце или шарена сянка. Не са претенциозни към почвата. Понасят засушаване, но умереното и редовно поливане ще гарантира по-доброто състояние и външен вид на растението. Лигуструма не е много взискателен към почвата, но ще се развива много по-добре ако се тори един или няколко пъти в годината. Най-добре е да се използват изкуствени комбинирани торове (NPK тор).

За да засадим лигуструм, като жив плет най подходящо е предварително да изкопаем трашея широка 25-30см.  и също толкова дълбока. Растенията се поставят най добре в 2 линии шахматно по 6 до 10 бр.  за метър. Те се зариват като се придържат прави, притъпкват и задължително поливат. Силно препоръчително е да се подреже поне 1/3 от наличната зелена маса за да може растението да се прихване по – добре, да се разклони и сгъсти.

Ако растението което се купили е в контейнер (саксия или найлонова опаковка), може да го засадите през целия сезон. Ако е на гол корен (той е и по – евтин), то го засадете максимално бързо и е препоръчително това да е на пролет през март – април месец, или есен през октомври – ноември месец.

За да се получават гъсти растения, резитбите на птичето грозде трябва да се извършват поне 2 – 3 пъти годишно. За жив плет от лигуструм разстоянието между две резитби трябва да е до около 10 см. Така в посоката, в която искате той да нараства извършвате следващата резитба на до 10 см от предната, а когато живият плет достигне желаната повърхност режете плътно до предната резитба. Старайте се да не правите дълбоки резитби и да режете само тънки и млади клоки. Ако искате да възстановите плет и все пак се наложи да кастрите по надълбоко, старайте се това да е рано на пролет.