Яйчников резерв – основен критерий за женски фертилитет

1
227
Добави коментар
kff1
kff1

Понятието яйчников резерв е термин, който се използва за определяне на способността на яйчника да осигури яйцеклетки, които са годни за оплождане и могат да дадат начало на развитието и износването на здрав плод.

Дългогодишното изучаване на процесите, протичащи в женското тяло, свързани с репродуктивното здраве на жената, доказват значителното влияние на възрастта върху шансовете за зачеване. За разлика от мъжа, жената разполага с по-ограничено време, в което опитите за зачеване биха могли да се увенчаят с успех.

Както добре знаем, за да се получи успешно оплождане, е необходимо да се осъществи по-близка среща между една зряла яйцеклетка и сперматозоид. Способността на жената да забременее по естествен път обаче постепенно започва да намалява с напредването на годините.

Каква е причината, как по-точно намаляват яйцеклетките и какво трябва да знаете за яйчниковия резерв ще Ви разкажем на долните редове.

Какво е яйчников резерв?

Яйчниковият резерв представлява количеството яйцеклетки в женското тяло, към момента на тяхното изследване. Разбира се, колкото по-голям е техният брой и колкото по-здрави са женските полови клетки, толкова по-големи са шансовете за скорошно зачеване. В зависимост от случая, зачеваноте може да стане по естествен път или чрез стимулация на яйчниците.

Яйчников резерв – критерий за фертилитет

Яйчниковият резерв е определян още като женския потенциал за фертилност – основен показател за репродуктивното здраве на жената.

Причината е, че броят на яйцеклетките намалява с възрастта. На по-късен етап, жените разполагат с по-малък брой полови клетки в своето тяло. Качеството им се понижава и често са налице случаи на хромозомни аномалии.

Всички тези фактори потвърждават теорията, че жените в по-зряла възраст имат по-малки шансове за забременяване. Обратно, процентът на спонтанни аборти при тях е по-висок.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път. *Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Яйчников резерв или овариален резерв?

Понятието яйчников резерв е често срещано в разговорите между лекари и пациенти, правещи опити за забременяване. Вероятно Ви е познато и под името овариален резерв, но между двете не съществува никаква разлика.

Яйчниковият резерв би могъл да се окаже както причина за по-лесното и бързо забременяване, когато е по-голям, така и за състоянието безплодие при жената, когато яйцеклетките в женското тяло не са достатъчни, като количество и качество, за безпроблемно настъпване на бременността.

Брой яйцеклетки в женското тяло Преди раждането

Може би не знаете, но яйцеклетките започват да се образуват още преди раждането на момичето. Това се случва около 20-тата седмица от бременността на майката.

Постепенно, броят им расте и достига до около 7 000 000. Всичко процеси обхващат по-малко от девет месеца. Този внушителен брой яйцеклетки обаче далеч не формира обективно яйчниковия резерв, за който говорим.

Раждане и детство

Всяко момиче се ражда с около 1 000 000 яйцеклетки. Голяма част от тях продължават да изчезват и през детските години, преди достигането до полова зрялост.

Полова зрялост

През пубертета, всяко младо момиче има в тялото си не повече от 400 000 яйцеклетки. Това е и моментът, в който започва месечният менструален цикъл и настъпването на бременност става възможно.

С редовната менструация се свързва и овулацията. Важно е да знаете, че умирането на яйцеклетките не се случва единствено по време на овулация.

По-лошата новина обаче е, че яйчниковият резерв не се възстановява. На мястото на старите женски полови клетки не се образуват нови и тъкмо поради тази причина, с напредването на възрастта зачеването става все по-трудно.

Период до 20-тата годишнина

До 20-тата годишнина, женският яйчников резерв наброява около 150 000 яйцеклетки. През всеки месечен цикъл част от тях умират.

Според някои проучвания, се сбогуваме със средно по две полови клетки на всеки час! Обратно, за същото време мъжете произвеждат значителен брой сперматозоиди, които поддържат доброто им репродуктивно здраве.

Период до 28-мата годишнина

Около 28-мата годишнина яйчниковият резерв все още наброява множество яйцеклетки с добро качество, които биха могли да бъдат оплодени. Това е и възрастта, която мнозина лекари-специалисти в областта смятат за най-подходяща за настъпване на бременност.

Период от 35-тата годишнина

Яйчниковият резерв на жената намалява, но и качеството на яйцеклетките също се изменя с времето. То влияе негативно и върху генетичния материал, пренасян от женските полови клетки.

Поради тази причина, както вече споменахме, след 35-тата годишнина все по-често са налице хромозомни аномалии. Те превръщат яйцеклетките в негодни за успешно забременяване.

Намаляващият овариален резерв е основно съображение при жени, които искат да заченат във възрастта след 35 или 40 години.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Изчерпване на яйчниковия резерв

Изчерпването на яйчниковия резерв е генетично предопределено. През по-голямата част от живота, той намалява постепенно.

Повратният момент настъпва в периода между 35 и 37 години. Тогава броят на яйцеклетките започва да намалява все по-бързо. Финалното изчерпване е налице тогава, когато яйчниковият резерв на жената достигне кръгла нула в броя на половите клетки.

Макар месечният цикъл да продължава още известно време, до окончателното му спиране (около 51 години), тялото започва да се подготвя за периода на менопауза. Нивата на естроген и прогестерон в женския организъм също намаляват, подобно на яйчниковия резерв и забременяването, дори стимулирано, не е възможно.

Яйчников резерв и забременяване

Когато говорим за забременяване, яйчниковият резерв е най-основният фактор, от който зависи дали то е възможно или не. Яйчниковият резерв определя и лекотата, с която е възможно да се случи евентуално зачеване.

Ролята на възрастта

Няма точно определена възраст, на която жената започва да изпитва трудности в хода на опитите за зачеване. Проучвания показват, че около една трета от двойките срещат трудности при опити за забременяване, когато жената е на 35 години или вече ги е прехвърлила. Затова и периодът 35-37 години се приема за ориентир, но при всяка жена случаят е различен.

Колкото и индивидуално да е всяко женско тяло, със сигурност шансовете за зачеване са най-високи до навършване на 30-тата година, а след това яйчниковият резерв все по-бързо започва да се изчерпва.

Оценка на яйчниковия резерв

Разбира се, не бихме искали да Ви обезкуражаваме по отношение на Вашия индивидуален яйчников резерв! При някои жени той би могъл да се изчерпа преждевременно, докато при други това се случва по-късно. Затова, ако срещате трудности в хода на опитите за забременяване, Ви препоръчваме да проверите състоянието на своя яйчников резерв.

Съществуват няколко теста, които ще Ви помогнат в тази задача:

Хормонални кръвни изследвания: Фоликулостимулиращ хормон, Естрадиол, Лутеинизиращ хормон и Антимюлеров хормонКломифен цитрат провокационен тестГонадотропин стимулиращ яйчниковия резерв тестУлтразвуково изследване Хормонални кръвни изследвания

Един от най-често срещаните начини за изследване на яйчников резерв е измерването на нивото на хормони в кръвта.

Антимюлеров хормон (АМХ)

Антимюлеровият хормон се счита за единствения пряк измерител за яйчников резерв. Това, които е специфично за този показател е, че нивата му в кръвта не се променят значимо през месечния цикъл и могат да бъдат измервани по всяко врече. Стойностите на АМХ, обаче, имат тенденция да намаляват постепенно с напредването на възрастта на жената.

Изследването на АМХ е добър индикатор за шансовете за постигане на бременност. Когато стойността му е прекалено ниска, това е потенциален сигнал за изчерпан яйчников резерв и невъзможност за естествено зачеване.

Стойността му има значение и за избора на най-добрия подход при лечение на безплодие. Ниски стойности на АМХ обикновено означават, че не трябва да се губи много време, преди предприемане на АРТ.

Фоликулостимулиращ хормон

Фоликулостимулиращият хормон (FSH) се произвежда от хипофизната жлеза. Негова задача е да стимулира растежа на фоликулите в яйчниците. По този начин, успешно яйцеклетките узряват и се освобождават, за да бъдат оплодени по-късно.

Високите стойности на FSH обикновено са сигнал за намаляващ яйчников резерв и изискват по-сериозно внимание. Имайте предвид обаче, че хормоналните стойности биха могли да варират и никога стойността на фоликулостимулиращия хормон не се разглежда самостоятелно и изолирано.

Естрадиол

Фоликулостимулиращият хормон и естрадиолът се проверяват още в началото на менструалния цикъл. Обикновено се прави на третия ден, но биха могли да се отчетат в периода първи-пети ден. Нивата на хормоните в организма дават важна информация за съвместното действие на яйчниците и хипофизната жлеза.

Обикновено, нивата на FSH са най-ниски в началото на менструалния цикъл, а впоследствие се повишават. По този начин, фоликулът нараства и яйцеклетката съзрява. Когато това се случи, фоликулът отделя Естрадиол, като знак към хипофизната жлезе да спре да отделя FSH.

Ако яйцеклетката и самият фоликул започнат да зреят твърде рано, защото нивата на FSH са се повишили, нивата на произведения Естрадиол също ще нараснат. Ако обаче развитието на яйцеклетката е твърде бързо, тя не успява да се развие и да узрее пълноценно.

Лутеинизиращ хормон

Лутеинизиращият хормон (LH) също се произвежда от хипофизната жлеза и играе важна роля за настъпването на овулацията и разпукването на фоликулите. Стойностите на хормона в организма, успоредно с тези на FSH, винаги внасят яснота по отношение на женския яйчников резерв.

Антимюлеров хормон

Антимюлеровият хормон е друг тест за изследване на яйчниковия резерв. Прави се в самия фоликул и е свързан с броя на яйцеклетките в женското тяло. Нивата на Антимюлеровия хормон могат да се изследват по всяко време на менструалния цикъл.

Внимание! Резултатите от изследванията в различните лаборатории търпят леки разминавания помежду си. Поради тази причина Ви съветваме да направите изследванията в медицинския център, в който е и Вашият гинеколог.

Провокационен тест с кломифен цитрат

Този тест включва приема на Кломифен Цитрат, познат още като Кломид, в началото на месечния цикъл. Целта е да се провокира реакция от страна на яйчниците. Преди приема се измерват нивата на FSH и Естрадиол. По-ниските стойности на FSH след провеждането на този тест за оценка на яйчниковия резерв се смятат за нормални и не дават нужда за опасения.

Тест за яйчников резерв чрез стимулация с гонадотропини

Гонадропините са хормонални медикаменти – самостоятелно инжектиран FSH или в комбинация с Лутеинизиращ хормон. Те стимулират яйчниците с цел узряване на по-голям брой яйцеклетки в рамките на един месечен цикъл.

Обикновено се използват за стимулация в хода на подготовката за някой от асистираните репродуктивни методи. В резултат от теста, се наблюдава изменението в нивата на Естрадиол в женското тяло.

Ултразвуково изследване за определяна на яйчников резерв

В началото на месечния цикъл би могло да се направи и трансвагинално ултразвуково изследване, което да установи броя на малките фоликули, намиращи се в яйчниците (2-10 мм). Те се наричат още „антрални фоликули“, тъй като в тях се развиват яйцеклетките.

Броят на наличните фоликули подсказва какъв е и броят на яйцеклетките, формиращи женския яйчников резерв.

Резултати от изследванията за оценка на яйчниковия резерв

Всички тези тестове се назначават от репродуктивен специалист и имат за цел да покажат каква е вероятността за зачеване при едни жени спрямо други – с по-добри или по-лоши показатели, на същата възраст.

Имайте предвид, че дори потенциалът за фертилитет да е намалял – леко или значително, това по никакъв начин не означава, че нямате никакви шансове да забременеете! В допълнение, резултатите биха могли да варират от цикъл до цикъл. Обикновено резултатите служат на лекаря за назначаване на най-подходящото лечение.

Кога е необходимо изследване на яйчников резерв?

Макар състоянието на женския яйчников резерв да е от изключителна важност за опитите за зачеване, нито едно от гореизброените изследвания не се смята за профилактичен гинекологичен тест. Затова и най-често до изследване на яйчниковия резерв се стига след консултация с репродуктивен специалист.

Отивайки в кабинета на предпочитания от Вас лекар, той научава повече за индивидуалната трудност, която стои пред една двойка. В зависимост от това колко информативен трябва да бъде тестът за оценка на яйчниковия резерв, ще бъдете насочени към някой от видовите изследвания.

Симптоми на намален яйчников резерв

Надяваме се, че няма да Ви разочароваме, но намаляването на яйчниковия резерв е безсимптомно състояние. Затова и не очаквайте някакъв тип неразположение, което да Ви притеснява.

Изследванията говорят най-добре за наличния брой яйцеклетки, с който разполагате и специалистът по репродуктивна медицина е най-правилният човек, който да се произнесе по отношение на състоянието Ви и възможностите за забременяване в близко бъдеще.

Алтернативи и увеличаване на шансовете за зачеване Замразяване на яйцеклетки

Замразяването на яйцеклетки във все още млада репродуктивна възраст би могло да Ви даде предимство в бъдеще, ако планирате бременността си за малко по-напред във времето. Ако вземете решение да замразите свои яйцеклетки, препоръчваме това да се случи преди да достигнете до 30-33 години.

Процедурата се осъществява в няколко стъпки. Извършва се пункция на фоликулите, а, в някои случаи – и допълнителна хиперстимулация на яйчниците. След извличането на необходимия брой яйцеклетки, те се поставят в криопротектор, който ги съхранява в течен азот до момента, в който жената определи, че желае да отложи опитите за забременяване.

Донорство на яйцеклетки

Забременяването с донорски яйцеклетки е алтернатива, търсена от все повече жени в днешно време. То е подходящо както при жени със силно намален или изчерпан яйчников резерв, така и когато жената страда от генетично заболяване или яйчниците ѝ вече са премахнати.

Жената-донор на яйцеклетките е необходимо да отговаря на стриктно посочени критерии, повече за които можете да прочетете във втората част на статията, посветена на Методите за асистирана репродукция.

Метод за подмладяване на яйчниците

През 2012 г. репродуктивни специалисти от американската болница Massachusetts General Hospital откриват в женското тяло стволови клетки, смятани за предшественици на яйцеклетките. Твърди се, че те биха могли да се развият до здрави женски полови клетки или да спомогнат за подобряване на качеството на вече съществуващите.

Това ни дава основание да смятаме, че е напълно възможно в близко бъдеще и жени в периода на менопауза успешно да забременеят със собствени яйцеклетки!

Референции: Mass. General researchers isolate egg-producing stem cells from adult human ovaries Eureka Alerts Amanvermez R, Tosun M. An Update on Ovarian Aging and Ovarian Reserve Tests. Int J Fertil Steril. 2016;9(4):411-415. doi:10.22074/ijfs.2015.4591