През тази година НАСА започва да преоборудва МКС с нови слънчеви батерии

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

Новите слънчеви батерии за МКС. Credit : Deployable Space Systems

12 януари 2021 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Международната космическа станция се превърна в чудесен втори, макар и миниатюрен дом за човечеството, освен нашата планета Земя. Скоро обаче този дом няма да е единствен, при положение, че от тази година Китай, а по-нататък Индия и частни компании на САЩ планират да създадат нови станции. Що се касае до МКС – тя е добра и има още живот в нея, но вече старее. Особено критични са слънчевите батерии, чието качество от година на година се влошава. За щастие НАСА има план – частната компания Боинг, подизпълнителят Спектролаб и основният доставчик Деплойъбъл Спейс Систъм са произвели нови слънчеви батерии. Изстрелването им ще започне още през тази година. 

НАСА няма да премахне осемте стари панела със слънчеви батерии, които все още вършат добра работа. Просто пред шест от тях ще бъдат позиционирани новите панели, които ще ги допълват. Те са по-малки, но по-добри и когато бъдат монтирани, МКС ще генерира същото количество електричество, както когато ранните компоненти бяха първоначално изстреляни.

Новите слънчеви панели ще бъдат доставени в космоса посредством три мисии на новия товарен кораб „Карго Драгън“ на СпейсЕкс, като извозването им ще започне още през настоящата 2021-ва година. За монтажа на всеки един от панелите са нужни по две извънбордови дейности (т.е. „космически разходки“). Първата – за подготовка на инсталацията, като съответните подпорни компоненти на МКС бъдат преоборудвани посредством специални инструменти, и втората – за самия монтаж. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/