УСПЕХ: Първият товарен кораб Карго Драгън се прибра благополучно на Земята!

1
154
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: критично важните експерименти, които имаха нужда от спешна обработка след кацането, бяха превозени посредством хеликоптер. Photo credit : NASA 

14 януари 2021 г. 15:45 ч.

Светослав Александров. Пореден успех за американската космическа компания СпейсЕкс! Късно тази нощ в 03:27 ч. българско време първият товарен космически кораб от ново поколение „Карго Драгън“ се завърна безпроблемно на Земята посредством приводняване в близост до бреговете на Флорида.

Корабът престоя около месец скачен с Международната космическа станция.

Съгласно информацията, публикувана от фирмата на Илон Мъск, всичките процедури от навлизането в атмосферата до разгръщането на парашутите и приводняването са били изпълнени нормално. 

Напомням на читателите, че „Карго Драгън“ беше изстрелян на 6-ти декември посредством ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“. Корабът представлява модификация на пилотирания „Крю Драгън“, само че преоборудван изцяло за товарни цели. Доскоро Мъск изстрелваше до МКС старите космически кораби „Драгън“ от версия №1, но те не можеха да се скачват самостоятелно и бяха прихващани от роботизираната ръка на станцията. И освен това не бяха особено прецизни – приводняваха се далече от населени места, в Тихия океан, където понякога престояваха до 48 часа. Това до известна степен ограничаваше научната дейност. 

„Карго Драгън“ обаче е много по-съвършен в сравнение с предшествениците си. Той е описван от специалистите като триетажен дом – могат да се натоварват научни експерименти в „мазето“, на първия и на втория етаж, след което експериментите биват доставени от Земята на МКС или от МКС обратно на Земята. Подобно на „Крю Драгън“, „Карго Драгън“ също може да се скачва самостоятелно с орбиталния комплекс без намесата на роботизираната ръка. Но освен всичко това прецизността му позволява да се приводнява в близост до Флорида, където е космическият център на НАСА. Тази способност прави възможна бързата обработка на критично важните научни експерименти. 

Понастоящем „Карго Драгън“ е единственият товарен космически кораб, който позволява доставката на провизии от орбита към Земята. Останалите кораби, сред които са руският „Прогрес“, японският „Кунотори“ и американският „Сигнус“, не притежават възможност за завръщане и след завършването на мисията си просто изгарят в земната атмосфера.

Напомням също така, че мисията на новия товарен кораб бе изключително успешна. Той благополучно достави на МКС нов шлюзов модул на име „Бишъп“, както и опитна установка за изпитване на лекарството ремдесивир, с което станцията официално бе въведена в борбата срещу коронавируса. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/