УСПЕХ: Блу Ориджин проведе първото за 2021-ва година изстрелване на кораба Ню Шепърд!

1
171
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Blue Origin

14 януари 2021 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. Американската компания Блу Ориджин, основана от Джеф Безос, е „много близо до изпращането на човек в космоса“ – това съобщи днес директорката на фирмата по орбитални продажби Ариан Корнуел след поредния успешен полет на кораба „Ню Шепърд“. Стартът бе осъществен в 19:17 ч. българско време. За пръв път дебютира ракетата „Ню Шепърд 4“ – именно това е носителят, който ще изведе хора в космоса. Излетя и първата капсула, оборудвана с нужния за пилотирана мисия набор от животоподдържащи системи. Може да се каже, че след днешния успех в САЩ има още един пилотиран космически кораб след „Крю Драгън“ на СпейсЕкс и „Юнити“ на Върджин Галактик – макар и само за суборбитални мисии.

Действително по подобие на „Юнити“ на Върджин Галактик, капсулата на „Ню Шепърд“ не достига до орбита, а само преминава височина от 100 километра – условната граница, която разделя земната атмосфера от космическото пространство. След това капсулата се завръща на Земята с парашути, а ракетата извършва меко кацане посредством двигателя си „BE-3“. В хода на днешния старт всичко това бе изпълнено успешно.

Макар че по време на мисията тази вечер хора не летяха в космоса, на борда на кораба се намираше известният манекен Скайуокър. Имаше и 50 000 пощенски картички от ученици в цял свят – със сериозно присъствие и от училища в България. Ето кои са родните школа, участвали днес:

Eто от кои части на света летяха днес картички в космоса. Photo credit : Blue Origin

Макар и само суборбитален, корабът „Ню Шепърд“ е важен етап от поетапното развитие на космическите проекти на Блу Ориджин. Например ракетата-носител използва двигател на водород и кислород „BE-3“. Този двигател ще бъде монтиран и на втората степен на орбиталната ракета „Ню Глен“, която очакваме да дебютира най-рано през тази година. Що се касае до първата степен, тя ще е оборудвана с двигатели на метан и кислород „BE-4“. Те са в напреднал етап на разработка, като Блу Ориджин сътрудничи и на Юнайтед Лонч Алайънс, консорциума на Боинг и Локхийд Мартин. Целта е двигателите да се използват не само на „Ню Глен“, но и на ракетата на ЮЛА „Вулкан“, която ще замени настоящия носител „Атлас 5“, работещ с построени в Русия двигатели „РД-180“. 

Преди броени дни оповестих, че изпитателни двигатели „BE-4“ бяха монтирани за пръв път на „Вулкан“ и още тази пролет започват нейните „мокри изпитания“, в хода на които ракетата ще бъде зареждана с гориво.

Блу Ориджин работи и по проект на НАСА за строеж на спускаем апарат, който ще извози следващото поколение астронавти към повърхността на Луната. Фирмата на Безос не се труди по спускаемия апарат сама, а в сътрудничество с Локхийд Мартин, Нортроп Груман и Дрейпър. 

С тези ходове Блу Ориджин вече се оформя не като гъвкава „ню спейс“ компания по подобие на Мъсковата СпейсЕкс, а като по-тромава „олд спейс“ корпорация, която заема някогашната роля на Боинг за изпълнение на проектите на американската космическа агенция. 

Все пак не може да отречем – известен напредък има. Остава да разберем кога най-накрая Безос ще се осмели да прати човек в космоса. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/