„Новетика“ закрива профила си в Twitter

1
121
Добави коментар
Novetika
Novetika

Станахме свидетели на цензура в САЩ, която по нищо не се отличава от тази в държавите, управлявани от тоталитарни режими.

На 9 януари 2021 г. социалната платформа Twitter премахна профила на действащия американски президент Доналд Тръмп.

Facebook замрази профила на Тръмп най-малко до 20 януари, а сега прави чистка на всички публикации, съдържащи фразата „спрете кражбата“ (Stop the Steal).

Youtube на свой ред премахна профила на Тръмп.

Вярваме, че действията на социалните мрежи срещу президента на САЩ са тенденциозни и имат ясната цел да го заглушат.

Едната причина за заглушаването е, че социалните мрежи открито подкрепят кандидата за президент от Демократическата парти Джо Байдън. Докато републиканецът Тръмп използва позволените от закона средства, да оспори изборните резултати заради наличие на редица доказателства за изборни измами.

Другата причина е, че Тръмп е явен опонент на социалните мрежи. От дълго време, американският президент иска ограничаване на параграф 230 от закона за телекомуникациите, с което да държи отговорни социалните мрежи за тяхното съдържание, и така да не им позволява да цензурират публикации по свое усмотрение.

И накрая, с тази цензура, социалните мрежи изобличиха своята необективност и двоен стандарт: блокираха профила на мирен, законно избран президент, който никога не е призовавал към метеж или насилие, (както се твърди в обосновките им за блокирането му). Но в същото време поддържат активни профилите на терористични групировки като Антифа, BLM и на президента на Иран, който ежедневно призовава за войни и смърт на САЩ.

Поради горните причини осъждаме цензурата от страна на социалните мрежи.

Не приемаме подобни методи на действие, които са в ярко противоречие с ценностите на свободата на словото и политическия плурализъм, характерни за нашия западен, демократичен свят.

Тези методи са вместо това присъщи на комунистически, тоталитарни общества, където всеки опозиционен глас бива потушен, осъден и заклеймен.

В знак на протест ще закрием профила си в Twitter.

Следим отблизо цензурата във Facebook и сме подготвени да вземем мерки в случай, че медията ни бъде заглушена в тази платформа.

Засега може да ни откриете в следните социални мрежи: