Защо мнозинството ще се втурне да купува биткойни при ATH, а не когато цените са ниски?

1
149
Добави коментар
tipstersinvest
tipstersinvest

След като цената на биткойните избухна до нови върхове в края на 2020 г., време ли е инвеститорите на дребно да се присъединят към партито на BTC?

Въпреки че за кратко се срина под 4000 долара по време на ликвидната криза в средата на март, биткойнът беше възходящ през 2020 г. Последното тримесечие на годината се оказа изключително бичи за криптовалутата, като тя постигна ръст от повече от два пъти, счупи съпротивата при ниво от 20 000 долара и достигна до нов рекорден връх малко над 42 000 долара.

Приета от институции, известни инвеститори и разглеждана от средствата за масова информация като алтернатива на златото, основната криптовалута се превърна в един от най-добре представящите се активи през тази предизвикателна година.

Въпреки това, макар че този бик прилича до известна степен на ценовите действия от 2017 г., една част е значително различна – инвеститорите на дребно изглежда отсъстваха доскоро. Независимо от това данните показват, че напоследък интересът им нараства, което повдига няколко въпроса – защо биткойнът е по-привлекателен за масите, когато цената му нараства стремително и ще има ли друга вълна от търговия на дребно FOMO, която се насочва по този път?

2020: Очакванията срещу Реалност

Когато започна новият век, основният фокус в общността на криптовалутите беше върху предстоящото разполовяване на Биткойн. Планирано да се състои в средата на 2020 г., то беше рекламирано като значително събитие, което ще забави производството на нови монети още повече. Разчитайки на исторически данни, повечето поддръжници на биткойните очакваха значителен ръст на цените след дългоочакваното събитие.

Докато разполовяването наистина се случи и намали наполовина броя на новите монети, създадени с всеки блок, 2020 г. ще се запомни най-вече с това, което излезе от Китай – вирусът COVID-19.

Тази пандемия, която се разпространи в световен мащаб за броени месеци, удари всички решаващи точки – здравето на хората, свободата, отношенията, бизнеса, тривиалните ежедневни дейности и не на последно място – глобалните икономики.

Повечето правителства реагираха, като инициираха пълни блокировки в опитите да забавят болестта. Въпреки че все още е несигурно дали тези крайни мерки са помогнали на хората или просто са удължили неизбежното, едно нещо стана очевидно – те повлияха на финансовия живот на безброй хора. За да облекчат болката, правителствата започнаха да печатат прекомерни количества фиатни валути, за да ги разпределят сред собствените си граждани.

Кой се е възползвал най-много от трилионите фиатни валути, влезли в световните икономики, все още е спорен въпрос. Тези развития обаче доведоха до неволно насърчаване на Биткойн.

Как биткойнът привлече „Умните пари?“

Както бе споменато по-горе, институциите, видни инвеститори и лица с висока нетна стойност са използвали тази възможност и са започнали да се натрупват. Пол Тюдор Джоунс III беше сред първите. Известният мениджър на хедж фондове закупи Биткойн и изрази мнение, че той ще служи като хедж срещу потенциално нарастващите темпове на инфлация.

Последваха още – чрез своята компания за бизнес разузнаване MicroStrategy, котирана на NASDAQ, Майкъл Сейлър купи BTC на стойност милиони долари за компанията и себе си. Големите хедж фондове като One River Asset Management и Ruffer Investment направиха същото, докато гигантът от Уолстрийт Guggenheim Partners подаде документ в SEC за разпределяне на до 500 милиона долара в BTC.

Така наречените „интелигентни пари“ – означаващи институции, пазарни пазари, централни банки, фондове и други финансови специалисти, контролиращи значителен капитал – обосновават своите решения, като очертават ограниченото предлагане на BTC, дигиталния недостиг и потенциала да бъдат магазин за стойност.

Така че, независимо дали това е ефект от намаляването наполовина, или значителните суми, разпределени в BTC от големи инвеститори или най-вероятно и двете, биткойнът постигна огромен ръст на цените през последните няколко месеца. Активът повече от два пъти удвои стойността си от началото на октомври и наскоро отбеляза нов рекорд от над 42 000 долара.

Влизат ли най-накрая инвеститорите на дребно във влака на BTC?

И докато „умните пари“ започнаха да навлизат в пространството на BTC по време на първата вълна на пандемията COVID-19, инвеститорите на дребно отсъстваха.

Това са индивидуални инвеститори, които нямат време, набор от умения или инструменти, за да направят задълбочен анализ на пазара. Като такива, тези средни инвеститори обикновено взимат финансови решения, като разчитат на отразяване в средствата за масова информация, инстинкт или просто следват това, което чуят.

Биткойнът може да бъде идеален пример за това, а данните на Google Trends обикновено са добър индикатор за тяхното поведение. Търсенията в световен мащаб за „биткойн“ и „купуване на биткойн“ достигнаха годишни върхове точно през последните няколко седмици – когато активът скочи до и над 20 000 долара.

Криптовалутата е сравнително нов клас активи, който изисква задълбочени изследвания и разбиране на нейната технология, за да разбере нейните характеристики и предимства. Тъй като обаче повечето такива инвеститори нямат време и знания, те се обръщат към исторически лоши финансови съветници – средства за масова информация или „приятели“.

Това ги подтиква да бързат с решенията си и да закупят финансов актив, когато е горещ (или скъп). Това беше основната движеща сила на параболичното увеличение на цените на BTC през 2017 г., което завърши в агония за повечето и едногодишен мечи пазар за криптовалутата.

Неотдавнашен туит от изпълнителния директор на Бинанс Чанпенг Жао най-добре илюстрира тази ситуация – приятел, който беше попитал CZ как да купи BTC, сега разчиташе на новината, която му каза, че биткойнът се срива на 3000 долара и експлодира до 22 000 долара. Следователно този приятел вярва, че сега е моментът да влезете.

Повечето крипто привърженици и инвеститори имат такъв „приятел“. Знам, че през последните няколко седмици ме питаха многократно. Нови Биткойн и крипто групи често се появяват в социалните медийни платформи, докато традиционните медии бързат да отразят следващия голям BTC ход.

Накратко, причината, поради която инвеститорите на дребно са склонни да купуват, когато цената е висока е, че обикновено това е когато активът е привлечен от вниманието им чрез редица други средства. Трудно е да се игнорира нещо, когато най-големите компании и водещи влиятелни лица (независимо от техния опит) гарантират постоянно, докато цената му отбелязва нов рекорд за всички времена ден след ден. Това е мястото, където дисциплината влиза в игра, както и способността да бъдете търпеливи и да игнорирате желанието да скочите на хайпа, рискувайки да купите на върха.

Като такива, новите (и стари) инвеститори трябва да внимават с потенциалните опасности и да следват някои основни инвестиционни стратегии:

Направете свое задълбочено проучване, придържайте се към плана и избягвайте да разчитате на емоции, експерти в социалните медии или „приятели“, които наскоро са спечелили много пари с този нов и горещ актив.Игнорирайте фоновия шум (FOMO).Инвестирайте пари, които можете да си позволите да загубите. Ако вашата инвестиция в BTC ви държи будни през нощта, обмисляйки дали цената се покачва или намалява твърде често, това означава, че сте прекалили.Разнообразете. Най-старият съвет в книгата – не дръжте всичките си яйца в една и съща кошница.

Ако се чудите дали бихте могли да опитате силите си в търговията – можете да разгледате тези съвети за търговия. За разлика от тях, ХОДЛването винаги е добра алтернатива.

Източник