УСПЕХ: Ракетата ЛончърУан на Върджин Орбит за пръв път достигна орбита!

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

 

На снимката: модифицираният „Боинг 747“ и прикачената към него ракета „ЛончърУан“ преди днешната историческа мисия. Photo credit : Virgin Orbit

17 януари 2021 г. 23:50 ч.

Светослав Александров. Пореден триумф за американската комерсиална космонавтика! Както предвиждах в края на миналата година, през 2021-ва очакваме нови играчи – и януари не ни разочарова! В САЩ вече има нова космическа ракета – това е „ЛончърУан“ на фирмата Върджин Орбит, която е част от конгломерата Върджин Груп, със седалище в Калифорния и президент Дан Харт. 

Днес „ЛончърУан“ излетя успешно и достигна до орбита, с което се превърна в третата модерна комерсиална компания на САЩ, постигнала това след СпейсЕкс и Рокет Лаб.

За разлика от останалите космически компании, които притежават наземни стартови площадки, Върджин Орбит изстрелва ракетите си „ЛончърУан“ от модифициран самолет-носител „Боинг 747“. Космическите пускове от борда на самолет не са новост – в недалечното минало летеше редовно ракетата на Нортроп Груман „Пегас“. Но „ЛончърУан“ е първата течнотоварна космическа ракета, изстреляна до орбита от самолет. Всички останали орбитални ракети с въздушен старт са били твърдогоривни. 

Подчертавам, че Върджин Орбит е самостоятелна компания след нейното отделяне от Върджин Галактик през 2017 година. Понастоящем Върджин Орбит се занимава само с ракети за извеждането на спътници, докато фирмата Върджин Галактик остава фокусирана върху пилотираната космонавтика с два успешни суборбитални полета зад гърба си през 2018 и 2019 година. 

Акцентите от днешната мисия: Самолетът „Боинг 747“ излетя малко преди 21:00 ч. българско време, след което освободи „ЛончърУан“ в 21:42 ч. българско време. Разделянето беше чисто и основният двигател на първата степен „НютонТрей“ се запали безпроблемно. Няколко минути по-късно Върджин Орбит потвърди, че двигателят е сработил за предвиденото по програма време, след което е последвало отделяне на втората степен и запалването на двигателя „НютонФор“. Втората степен също не прояви никакви отклонения и достави спътниците в орбита. 

На борда на ракетата се намираха десет експериментални спътника по образователната програма ELaNa на НАСА. В около 23:45 ч. българско време получихме потвърждение, че и вторичното запалване на втората степен, което беше нужно за превръщането на орбитата от елиптична в кръгова, е минало нормално, след което е била подадена командата за освобождаването на сателитите. Все още очакваме получаването на радиосигнал от някой от тях, но успехът засега се очертава да е пълен.

Това бе вторият полет за „ЛончърУан“. Напомням на читателите, че по време на първата мисия на 25-ти май 2020 г. ракетата се отдели безпроблемно от самолета-носител, но двигателят на първата степен прекрати работа скоро след това и „ЛончърУан“ падна в океана. Все пак от този тест бяха събрани множество ценни данни, които спомогнаха за днешния триумф.

Напомням на читателите, че двустепенната ракета на Върджин Орбит може да доставя до 300 килограма полезен товар в слънчевосинхронна орбита. Поради това тя е перфектна за извеждането на микросателити. 

Така „ЛончърУан“ се явява пряк конкурент на ракетата „Електрон“ на американската компания РокетЛаб, както и на „Ракета 3.2“ на друга американска компания – Астра. Напомням също така, че през декември „Ракета 3.2“ се превърна в поредната частна ракета, достигнала успешно космоса, макар че заради грешно зададени настройки двигателят не сработи достатъчно дълго за достигането на орбита. 

Това означава, че в рамките на последните два месеца в САЩ се появиха две нови космически ракети. И двете са частни. Безспорно отрасълът на комерсиалната космонавтика в Щатите бележи огромен прогрес. 

Щеше ми се да кажа същото и за държавната космонавтика в лицето на „Орион“ и „Спейс Лонч Систъм“…

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/