13 причини, поради които трябва да посетите Тенерифе поне веднъж през живота си

1
172
Добави коментар
maskk
maskk

Вашата оценка 5.00 от 2 гласа

началоНовини13 причини, поради които трябва да посетите Тенерифе поне веднъж през живота си

13 причини, поради които трябва да посетите Тенерифе поне веднъж през живота си

18 Януари 2021 г.

От ресторанти със звезди на Мишлен до наистина грандиозни туристически пътеки, Тенерифе е много повече от плаж и почивка. Има много причини, заради които да посетите острова поне веднъж в живота.

1. Климат „Вечна пролет“
Със средно ниско ниво от 17 ° C (62 ° F) през януари и високо от 25 ° C (77 ° F) през август, Тенерифе има приятно умерен климат през цялата година. Известен като „Isla de la Eterna Primavera“ („Остров на вечната пролет“), той е средно с над 300 слънчеви дни годишно, а дъждът рядко продължава дълго. Времето може да варира между северната и южната част на острова, : топлите ветрове от Сахара поддържат южната част на острова гореща и суха, докато буйният и зелен север обикновено е по-хладен и влажен.

2. Наблюдение на китове и делфини
Морето  около Тенерифе  е  дом на почти 30 различни вида китове и делфини, които могат да се видят от  борда на лодки, отпътуващи от Лос Кристианос или Лос Гигантес през повечето дни. Пътуванията отнемат около три часа, а някои лодки са украсени като пиратски кораби (удоволствие за най-малките).

3. Уникални водни паркове
Най-новият и най-големият тематичен парк на Тенерифе Siam Park,  е сравнително нова атракция, която е спечелила огромна популярност сред туристите. Най-често посещаван по време на горещото лятно време от  семейства  с  деца, паркът предлага водни разходки, миля спокойна  река и огромен басейн с изкуствени  вълни и пясъчен плаж. Насочете се към Кулата на силата, 28-метрова почти вертикална пързалка и ще имате невероятна емоция

4. Уникалните скали на Лос Гигантес
Една от най-зрелищните природни забележителности на острова, скалите Лос Гигантес са част от този западен регион, дом на множество уединени курорти. Стръмните образувания се издигат на шеметните  800 метра (2625 фута), курортите имат черни вулканични пясъчни плажове и много уединени скалисти заливи, могат да се похвалят с красива, чиста вода.

5. Пищен карнавал
През седмицата преди Великия пост по целия остров се провеждат карнавални тържества. Побратимен с Рио де Жанейро, Карнавалът на Санта Круз де Тенерифе се смята от някои за най-известния в света след бразилския . Всяка година парадът на тържественото откриване започва с цветно тематично шествие на   костюми, проправящо си път по улиците изпълнени с хора.

6. Походи в долината на  Маска
Кръстена на малко селце в северозападната част на Тенерифе, пътеката на Маска е една от най-популярните пешеходни зони на острова, започваща от селото. Начинаещите могат да организират обиколки с екскурзовод с различни местни компании или по-опитните  туристи могат да се ориентират сами  Пешеходците получават много възможности да видят невероятна природа по протежение на пет километровия преход.

7. Наблюдение на звезди
Разположението на Тенерифе между Сахара и Атлантическия океан – както и липсата на светлинно замърсяване, голяма надморска височина, чист въздух и изключително чисто нощно небе – го прави идеалното място за наблюдение. Официално обявен за туристическа дестинация Starlight, островът предлага много възможности да се взирате в нощното небе, независимо дали чрез официални обиколки или сами. Но за най-доброто звездно изживяване, луксозният Ritz-Carlton в Абама е домакин на частни летни звездни партита, които включват ексклузивна обиколка на обсерваторията, възможност за поглед през най-големия телескоп в света.

8. Проучване на планината Тейде
Доминирайки над огромна зона в централната част на Тенерифе, Националният парк Тейде е свързан с планината Тейде – на над 3700 метра това е най-високата точка в Испания. Предлага разнообразен вулканичен пейзаж, борови гори и зелени долини със зашеметяваща гледка към множество туристически маршрути. Пътуващите любители на приключения  все още могат да се придвижат през защитения национален парк, за да се любуват на красотата на тази част на острова.

9. Великолепни пясъчни плажове
Тенерифе има някои наистина грандиозни плажове – (макар понякога и с малко помощ  с вносен пясък от Сахара). Един популярен участък както за местните жители, така и за туристите е Лас Тереситас , само на 10 минути път с кола от столицата на острова. На северното крайбрежие един от най-красивите и отдалечени природни плажове на острова е тъмният вулканичен Ел Болуло.

10. Насладете се на ястия със звезда Мишлен
Въпреки че със сигурност не е известен като дестинация за хранене, може с  изненада мнозина да открият, че островът е дом на не по-малко от пет звезди на Мишлен в четири ресторанта. М.В. (Martín Berasategui) .

11. Традиционно гуачинче
Първоначално идеята идва от местните лозари,за да се  продават вина  местно производство,сервират се с традиционни тапас. Всъщност традиционните rutas de guachinches (пътеки за guachinche) са сравними с обхождането на барове и няколко места се посещават за един ден. Guachinches се придържат към строги правила, като например сервиране само на вино и ястия, произведени от собственика.

12. Качете се на въжената линия на Teide
Несъмнено най-добрият начин да опознаете защитения от ЮНЕСКО Национален парк Тейде е като се качите на лифта нагоре по планината. Осемминутното пътуване не е евтино, но си заслужава невероятната гледка към вулканичния кратер, зашеметяващия национален парк и другигледки към Канарските острови  в ясен ден. Лифтът  не стига чак до върха, но от горната станция са налични три пешеходни маршрута. Забележка: пътуванията до върха изискват специално разрешение.

13. Непознати планини
Teide не е единствената планина на острова, която си заслужава да бъде проучена – по-малко известната планинска верига Anaga се намира в най-отдалечената североизточна точка на Тенерифе и се състои от някои красиво отдалечени, сурови брегови линии, дълбоки дерета, традиционни села и влажни гори. Образувана от вулканично изригване преди около осем милиона години, това е най-старата част на острова и е обявена за биосферен резерват с най-голям брой ендемични видове в Европа от 2015 г.