Най-добрите наргилета

1
150
Добави коментар
angels82
angels82

Произход на наргилетата

Наргилето, познато още като шиша (shisha) или турска тръба за вода, е стара традиция в Турция и арабския свят за пушене на турски тютюн. Първият вид наргиле идва от Индия, който е направен от обикновена кокосова черупка със сламка в нея. По-късно в Иран приема името „наргил“, което означава кокосов орех на персийски, и след това попада в арабския свят и накрая в Османската империя, когато става много популярен между 17 и 19 век. По време на турската република наргилето губи своята популярност, тъй като повечето пушачи са преминали към цигари. Но наскоро наргилетата отново станаха популярен начин за пушене и особено в големите градове бяха отворени много тесни кафенета, които предлагат наргилета. Днес не само възрастни мъже, но и много млади мъже и жени, както местните жители, така и туристите, пушат в кафенета в Турция.

Структура и начин на работа на наргилетата

Наргилето се състои от четири парчета: тяло (gövde), горна купа (lüle), тръба (marpuç) и мундщук (agizlik). Стъкленото тяло на наргилето се пълни със студена вода до половината и в него се поставя метална тръба. Тези стъклени тела са изработени най-вече в квартал Бейкоз в Истанбул и върху тях са гравирани красиви флорални дизайни. Някои други видове тела също се изработват от кристал, сребро или порцелан. Дълъг гъвкав маркуч е прикрепен към наргилето. Тази тръба може да бъде украсена с тъкани, бродерия или мъниста. Дори могат да бъдат прикрепени две тръби, така че двама души да могат да пушат от едно и също наргиле. Мундщукът обикновено е направен от кехлибар, камък от сури или порцелан. Когато пушачът го смуче, той изтегля тютюнев дим надолу през маркуча и водата, така че никотинът се филтрира.

На върха на тялото има купа с малка метална тава под нея, за да улавя пепелта от горенето. Специалният мек тютюн (tömbeki) се поставя в тази купа с горящ дъбов въглен, за да го запали и след това се покрива с капачка. Не всички тютюни са подходящи за използване в наргилето, това е специален тъмен и силен тютюн. Днес има и ароматизирани меки тютюни като ванилия, ягоди, ябълки и др.

Най-добрите наргилета В следващата класация ще ви представим нашия избор за най-добрите наргилета. За ваше удобство сме подбрали онлайн магазините с най-добри цени на съответните модели. За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара. За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара. За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара. За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара. За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара. Свързани ревюта

Подобно ревю: Най-добрите DSLR фотоапарати