Скоро може да пътуваме само с ваксина срещу COVID-19

1
147
Добави коментар
Novetika
Novetika

С налагането на все по-строги мерки за пътуване с цел ограничаване разпространението на коронавируса, отрицателният тест е вече задължително условие за влизане в много държави.

Тестът за COVID-19 се превръща и в условие за пътуване с много авиолинии в Европа и САЩ.

Така възможността за въвеждане на задължително ваксиниране, като условие за пътуване, става все по-реална.

Това се подсилва и от факта, че различни институции и авиолинии вече активно участват в разработването и въвеждането на национални и международни системи, които да удостоверяват, че пътуващите са ваксинирани срещу COVID-19, или че имат доказателство за PCR тест.

С нарастващите доставки на ваксина срещу коронавирусa в Европа, САЩ и останала част от света, правителства и институции настояват за задължително ваксиниране, като предпоставка за пътуване. Или поне за въвеждане на мерки, които биха затруднили пътуващите, в случай че откажат да се ваксинират.

Датският паспорт

По-рано този месец агенция Reuters съобщи, че датските власти разработват цифров „имунизационен паспорт“ за ваксинирали се срещу COVID-19. Паспортът ще дава възможност на граждани да пътуват до държави с изискване за имунизация.

Очаква се още държави дa изискат предоставяне на документ за ваксина при влизане, в който случай може да се използва датският имунизиционен паспорт, обяви датското министерство на здравеопазването в съобщение от 8 януари 2021 г.

Д-р Антъни Фаучи, главният медицински съветник на американския президент Джо Байдън, изрази увереност, че ваксинирането може да стане задължително при пътуване.

„Ваксинирането ще бъде направено задължително не от федералното правителство, а по-скоро от отделни държавни институции“, каза Фаучи в интервю за Newsweek.

Законопроект в щата Ню Йорк

Американският щат Ню Йорк обаче представи на 6 януари 2021 г. законопроект А416, който цели да лиши гражданите от правото да избират дали да си поставят ваксина срещу COVID-19.

Ако законопроектът бъде одобрен от местния Сенат, ваксинацията в щата ще стане задължителна.

Инициативата Common Pass

Друга инициатива — Common Pass — на проекта Common Trust Network (CTN), е форма на международен здравен сертификат за удостоверяване нечий COVID-статус, като същевременно защитава поверителността на личните данни.

Авиокомпаниите, участващи в CTN — JetBlue, Lufthansa Airlines, Swiss Airlines, United Airlines и Virgin Atlantic — започнаха да пускат в употреба Common Pass за пътниците си през декември 2020 г. на полети от Ню Йорк, Бостън, Лондон и Хонконг.

Международната организация Airports Council International World, която представя близо 2000 летища от цял свят, също си партнира със CTN.

IATA Travel Pass

Международната асоциация за въздушен транспорт IATA обяви в края на миналата година, че разработва свой паспорт за пътуване: IATA Travel Pass.

Паспортът ще „управлява и удостоверява потока от информация относно тестове и ваксини на пътниците, който ще тече между правителства, авиокомпании и лаборатории“, се казва в прессъобщение на IATA.

IATA Travel Pass ще предлага на пътниците глобален регистър със здравните изисквания и с центровете за тестване и имунизация във всяка държава.

Идеята пътниците да са ваксинирани, преди да се качат на полет, е намаляване на риска от заразяване с COVID-19.

С оглед предпазване здравето на пътници и екипаж, задължителното ваксиниране изглежда все по-вероятно и скоро може да се окаже новата норма за пътуване.