Как да планирате електрическата инсталация за своя дом или офис

1
115
Добави коментар
vasilenanedeva
vasilenanedeva

Как да планирате електрическата инсталация

Независимо дали осъществявате ремонт в дома си или става дума за нова сграда, която ще обитавате, електрическата инсталация е основното и първо по важност нещо, на което трябва да обърнете внимание. Съставена от съоръжения за пренос на енергия и от проводници, електрическата инсталация свързва тока с консуматорите – печки, бойлери, телевизори, хладилници, осветление и всичко останало, нужно за едно домакинство.

Важно е системата да бъде планирана според индивидуалните навици, заложените стандарти и изискванията на обитателите. За да позволите обаче на архитекти, строители или изпълнители да внедрят подходящата електрическа инфраструктура, е нужно да обърнете внимание на някои детайли. Ето кои са те:
• Определете мястото на електроуредите. Задайте си въпроса кои уреди и в коя стая ще бъдат най-често използвани. Първата стая, която обикновено се планира, е кухнята. Островите за готвене например поставят много специфични изисквания за осветлението, а връзките за фурни, вентилаторни системи и хладилници изискват допълнително изчисление. Електрическото планиране често се извършва в оразмерен план при поръчка на нова кухня, за да се гарантира правилното изпълнение.
Не забравяйте да помислите за многобройните си други електрически кухненски уреди като тостери, кафе машини, пасатори и др. В зависимост от размера на кухнята, могат да се монтират от 6 до 15 гнезда.

• Определете мястото на осветителните тела (както фиксирани, така и чрез кабел) – къде ще бъдат необходими те? Наличието на изкуствена светлина ще бъде нужно във всяко едно помещение, но инсталацията на подходящото място зависи от вашите предпочитания и и особеностите на дома ви.

• В коя част на помещенията са необходими телевизионни, компютърни или телефонни връзки?
Ако сте наясно къде трябва да бъдат поставени вашите устройства, можете също да планирате тяхната връзка с интернет или антена, като по този начин ще избегнете свободно поставените кабели.

Нашият съвет: Обърнете специално внимание на вратите и посоката им на отваряне, прозорците и стълбите. Те имат пряка връзка с правилното изграждане на електрическата инсталация.

• Ако сте заложили на функционалностите на умния дом, то къде ще бъдат инсталирани превключвателите и контролните модули? Добрата новина е, че голяма част от електрическите щори, отделните светлини, детектори за движение с камери, аудиосистеми, контролът на отоплението или дори кухненски уреди, често могат да се управляват централно единствено от вашия смартфон.

• Не забравяйте за банята – мястото, което все повече се превръща в зона за почивка и релакс. Истината е, че до преди години беше необходимо да планираме единствено мястото на лампата и контактът за самобръсначка и сешоар, но днес това помещение изисква доста повече внимание. Вземете предвид наличието на всички електроуреди, както и броят и разположението на контактите. Не забравяйте за електрическите четки за зъби, сушилните, джакузито или отопляемите тоалетни седалки.

Нашият съвет: Поради високата влажност в тези помещения съществуват специални разпоредби за монтаж, не забравяйте за тях!
Доста често по време на генерирането на ел инсталация или ремонт на вече съществуващата, се налагат промени в движение. След внедряването и и непосредствено преди покриването и с мазилка или гипсокартон, направете актуална схема, отразяваща последно направените промени. И нещо интересно – снимайте всяка стена и запазете този спомен за дълго! След време ще се зарадвате на тези си мъдри действия и повярвайте ни, следващият майстор, който ще се захване с нелеката задача за ремонт на електрическата мрежа в дома ви, ще бъде безкрайно улеснен, когато знае кое и къде се крие зад стената!

Ако се нуждаете от професионално мнение или изпълнение на работа, свързана с електрическата система в дома или офиса ви, не се колебайте и се свържете с нас.
Електрофикс е вашето електрорешение в детайли!

понеделник8:00 AM – 5:00 PMвторник8:00 AM – 5:00 PMсряда8:00 AM – 5:00 PMчетвъртък8:00 AM – 5:00 PMпетък8:00 AM – 5:00 PM