Защо Полкадот е бъдещето на ДеФи

1
188
Добави коментар
cryptalaxy
cryptalaxy

През последната година децентрализираното финансиране (ДеФи) премина от сравнително неизследвана крипто ниша в оживена индустрия, пълна с разнообразен набор от протоколи и инструменти, които предлагат нови услуги и възможности на потребителите.

В настоящия си вид по-голямата част от приложенията ДеФи са изградени върху блокчейна на Етериум, поради популярността му сред разработчиците на децентрализирано приложение (dApp) и значителна съществуваща потребителска база. Този внезапен растеж на ДеФи на Етериум обаче доведе до блокада на неговите граници, което доведе до забавяне на транзакциите и необичайно високи такси – правейки много Етериум ДеФи платформи просто неизползваеми за обикновените потребители.

Поради това голям брой разработчици сега избират да изграждат своите ДеФи приложения на Полкадот и се опитват да се възползват от уникалните му свойства, за да предложат изживявания, които все още не са възможни за други блокчейн.

Като оперативно съвместима блокчейн платформа, способна да обедини разнообразния набор от блокчейн, които работят в момента, Полкадот се доказа като обещаващо решение за редица предизвикателства, пред които са изправени разработчиците и потребителите до днес.

Ето поглед към причините, поради които надеждите на разработчиците на ДеФи нарастват през 2021 година.

Основна единица

Въпреки стартирането на своята основна мрежа едва в средата на 2020 г., Полкадот постигна невероятно възприемане сред инвеститорите и разработчиците.

В резултат на това тя вече се нареди сред първите пет криптовалути и наскоро постигна пикова пазарна капитализация от над 17 милиарда долара – отвявайки XRP, за да си осигури позицията на 4-та по големина криптовалута.

Изображение: Polkaprojects

Потенциалът и възможностите на блокчейна на Полкадот вече се използват от почти 350 проекта, които се изграждат на платформата – включително десетки ДеФи решения.

В момента Полкадот е дом на няколко от най-обещаващите ДеФи платформи, включително:

Clover

Clover е предстоящата братска верига на Полкадот и отворена ДеФи платформа, която позволява на разработчиците лесно да разполагат своите dApps на Полкадот и да използват уникалните ѝ свойства, за да създават ДеФи решения, които преди бяха достъпни само в Етериум.

Подкрепена от водещата борсова платформа Bithumb Global, Clover Finance е настроена да осигури отворена, модулна рамка, която разработчиците могат лесно да използват за изграждане на своите приложения на Полкадот, драстично намалявайки ограниченията за използване на платформата.

Clover CC-1 Testnet is launched!The testnet will be open for only developers and professional Validators. To join the internal testing, you can contact our admins: https://t.co/lTYI1aS3TT. For more details: https://t.co/kiDz91Ru7W.@polkadotnews @polkawarriors @polkaprojectcom pic.twitter.com/iJlqYTaMHB— Clover (@clover_finance) January 19, 2021
Seascape

Seascape е наскоро обявена платформа за игри, базирана на Substrate, която улеснява разработчиците да стартират свои собствени игри, задвижвани от блокчейн, като същевременно използва някои от уникалните функции на Seascape.

Той може да се използва за включване на мощни блокчейн и ДеФи елементи – като NFT, CDP и умни решения – в приложения за игри и разполага с уникален токен за награда, известен като Crowns, който се използва за награждаване на тези, които взаимодействат с екосистемата Seascape.

Acala

Acala е добре познат в екосистемата на Полкадот с това, че предлага първия си стейблкоин (aUSD), екипът зад проекта настоява да не бъде критикуван. Acala е на път да се превърне в център за ДеФи чрез своята стабилна платформа за Биткойн, като в крайна сметка подкрепя основата за ликвидност на множество блокчейн, независимо дали това е в рамките на или извън Полкадот.

Докато Acala все още е в ранен стадий на разработка, тя ще осигури повече функционалност от повечето стабилни монети, след като проектът е официално в мрежата. Платформата ще предлага инструменти за вземане на заеми, кредитиране, печелене на лихви и, разбира се, право на глас при управлението.

Междувременно „бизаро“ колегата (измислен злодей от комиксите – б.пр.) на Acala Karura се приближава към изстрелването на канарската мрежа Кусама. Експертите се надяват, че Acala ще излезе официално на живо в мрежата на Полкадот през 2021 година.

Защо е толкова популярна

Полкадот е изграден върху нова блокчейн рамка, известна като Substrate, която се счита за лесна за надграждане, благодарение на десетките модули за композиране, които блокчейн архитектите могат да използват за изграждане на своите решения.

Той използва комбинация от релейната верига (основната верига на Полкадот), парашаините и мостовете, за да свърже блокчейн екосистемата в сплотена, оперативно съвместима единица.

Разработено от Parity Labs, Substrate е изцяло с отворен код, което позволява на разработчиците да надграждат като гарантира, че те могат да създават своите децентрализирани приложения за блокчейна на Полкадот дори с ограничен бюджет.

Субстратът добавя към Полкадот редица функции, които го правят идеалната платформа за изграждане на ДеФи решения, включително:

Скорост: Полкадот има време за блок от само шест секунди и повечето транзакции се считат за окончателни след по-малко от минута. Това го прави идеален за изграждане на приложения, където скоростта е критична – като децентрализирани платформи за обмен (DEX).

Мащабируемост: Понастоящем Полкадот може да обработва над 1000 транзакции в секунда (tps), в сравнение с едва ~ 25 tps за Етериум в своя пик при идеални условия. Според основателя на Полкадот Гавин Ууд, той в крайна сметка може да достигне до 1 милион tps, с използването на шардинг и оптимизирани парашани.

Оперативна съвместимост: Може би най-голямото предимство на Полкадот е неговата оперативна съвместимост. Това означава, че приложенията, изградени върху него и неговите парашайни, могат лесно да взаимодействат с тези в другите блокчейни (включително Етериум). Създаване на първата оперативно съвместима екосистема ДеФи.

Взети заедно, тези функции и върховният темп на развитие на Полкадот го позиционират като потенциална стартова площадка за бъдещето не само на ДеФи – но потенциално и на крипто индустрията като цяло.

Източник