Какво представлява Spam Score? Как да го намалим? SEO съвети от VISEO

9
307
Добави коментар
hlape
hlape

Какво представлява Spam Score?

Spam Score – един важен паремтър, който изверва колко е качествен даден сайт. Колкото по-висок е Spam Score процентът, толкова по – лошо.

Най-ясно казано, този параметър отчита до каква степен Вашият сайт е „наспамен“, ако позволите да ползваме тази дума, която е от разговорния технически език.

Преди да продължим по същество, е важно да кажем, че трябва внимателно да изследвате сайтовете, от които сте решили да извлечете обратна връзка, не бива да действате „на сляпо“ и да гоните количество. Намерете баланса – количество – качество.

Как да понижим Spam Score?

Истината е, че колкото по-висок е този процент, толкова по-голяма е вероятността това да понижи класирането Ви в Google. Нещо повече, високият проент на спам към даден сайт ще отблъсне и потенциални инвеститори, хора, желаещи да рекламират във Вашият сайт.

Ето и няколко съвета за това, как да редуцирате спам процентът:

Ако Вашият сайт е линкнат от друг такъв, който е с ниско доверие

Можете да проверите и анализирате всички backlinks от Google Webmaster Tool, а ако попаднете на съмнителни препратки, то можете да ги изолирате, или да помолите собствениците да ги премахнат.

 

Съотношение Nofollow и Dofollow

Ако даден сайт има само Dofollow, или пък само Nofollow линкове, това също мож да доведе до незначително повишаване на Spam Score.

Нашият съвет е да се стремите да създадете линк профил, като съотношението е приблизително 50 на 50. Даже, по-големият процент трябва да е на препратки с атрибут Nofollow.

Голям сайт с малко bacllinks

Истината е, че ако сте собственик на голям сайт, но към него има твърде малко backlinks, това може да доведе до висок Spam Score.

Малък брой SiteLinks

Малък брой вътрешни страници, познати като Sitelinks.. Гугъл Бот почти в реално време обхожда всеки сайт и може да прецени, колко са SITELINKS на даден сайт. Колкото и странно да Ви звучи, когато един сайт е със сравнително малък брой SiteLinks, то това  е предпоставка за по-висок Spam Score.Това не е присъщ проблем, но много сайтове с малко SiteLinks са статични, пасивни, което е проблем от SEO гледна точка.

SiteLinks на даден сайт могат да се видят изключително лесно. Достатъчно е да ползвате командата в Google  links:w-seo.com, като замените w-seo.com с Ваш сайт. Нисък брой авторитетни backlinks

Ако даден сайт има твърде малък брой обратни връзки от качествени сайтове, от сайтове с нисък Spam Score, но  с високи Domain и Page authority, то тогава това също е предпоставка за по-голям Spam Score.

Нискокачествено съдържание

Когато много Sitelinks имат малко, или никакво съдържание, или то е с ниско качество, това също може да повиши процентът Spam Score.

За съдържанието се отнася както вътрешното такова, така и въшното, от други източници.

Голям брой външни връзки

Към дадена вътрешна връзка са изсипани огромен брой обратни връзки, а към останалите няма нито една, това може да доведе до повишен Spam Score.

Същото важи и за преоптимизирането и прекаленото набавяне на обратни връзки. Ставали сме свидетели на лоши практики, като пример – нов сайт, без много съдържание, а към него всеки ден се набавят по 10 и повече backlinks, това не е добро решение, т.е. не е окей.

 

Външни връзки в навигацията

В страничните ленти и долните колонтитули има голям брой външни връзки, но това може да повиши SPAM score.

TLD, корелиран със спам домейни

Вярно е, линк профилът трябва да е съставен от различни TLD, но ако имате прекалено много обратни връзки от домейни, като .xyz, .gg и др. сходни, то това е предпоставка за увеличение на SS рейтинга.

Липсата на  SSL сертификат

Ако видите сайт, който към днешна дата е без HTTPS , то бъдете мнителни. Малко собственици на спам сайтове инвестират в SSL сертификати; HTTPS често е добър сигнал за доверие. Например, ако сте решили да публикувате уникална статия в директория за статии, и тя не е с активиран SSl, то по-добре пропуснете.

Неправилно боравене с анкър текстовете

В предишни статии сме писали за анкър текстовете, или т.нар. котви, като сме давали много ценни съвети как да ги употребявате, и това да извлече максимума за Вашият сайт. Много често, когато даден собственик на сайт прекали с  линкването и употребяването на еднотипни анкър фрази, това води до повишен SS.

Разнообразявайте! Различни ключови думи и фрази, включително „Посетете този сайт“, „кликнете тук“, както  и посочване на бранд.

Обобщение на статията, касаеща Spam Score

Как можете да намалите резултата си от спам? Някои могат да си разрешат този проблем лесно, докато при други нещата могат да се окажат по-сериозни.

Например, ако имате линкове в навигационното меню и прочитайки тази стаитя, след като ги премахнете, то това ще подобри положението, но ако приемем, че имате изключително голям брой външни връзки, то тогава ще трябва да се извърши детайлен SEO одит и да се предприемат други мерки.

 

Нещо важно, което трябва да знаете!

Разумен процент Spam Score, според нас е този, който не надвишава 5 %. Естествено, най-доброто решение е той да е 0, или 1%, но всичко над 5 % е зле, за профила на даден сайт от SEO естество. И все пак, по официални данни  на moz.com положението е следното:

Резултат от 1% -30% се счита за нисък резултат. Резултат от 31% -60% се счита за среден резултат за спам. Резултат от 61% -100% се счита за висок резултат за спам.

 

 

Средна оценка

5 based on 10 votes

Марка

W-SEO.com

Продукт или услуга

Пожинаване на SPAM SCORE