Какво е линк билдинг и защо е важно да изготвите правилна стратегия?

10
479
Добави коментар
djunev
djunev

Линк билдинг – въведение

Повечето от Вас, уважаемите читатели на ВИСЕО ком знаят и си дават сметка, че добрата линк билдинг стратегия дава резултати. При това изключително бързо.

Днес, в настоящата статия ще Ви запознаем с линк билдинг стратегия, насочена за нови сайтове, за собственици на нови проекти, за сайтове, които буквално от вчера са създадени.

Първо, нека започнем с разяснение на понятието Линк билдинг, тъй като сме сигурни, че има и читатели, които от много скоро знаят или са чули за SEO оптимизация.

Линк билдинг – процеси по набавяне на линкове, на препратки, на връзки към даден сайт. Сайтът може да бъде Ваш, а може да бъде на Ваш клиент, приятел, партньор.

На пръв поглед всичко изглежда лесно – поставяте линк някъде, и той дава тежест на Вашият сайт. Е да, но не. Нещата не са прости.

Съществуват редица изисквания, които трябва да се спазят, за да бъде ефективна тази част от SEO оптимизацията на сайт.

Линк билдинг за нови сайтове – как се прави?

SEO оптимизация = на страст, на копнеж за по-добро класиране в Google, когато се касае за лични проекти. Дигиталните агенции, когато поемат ангажимент към клиент за SEO, то не основния фактор  са парите, а удовлетворението от постигнатите резултати.

SEO без линк билдинг – дали е възможно? Все по-голяма част от SEO експерти, в международен аспект, са лаконични, като повечето казват, че е немислимо. Естествено, според нас, SEO без линк билдинг е възможно, но чрез огромни ресурси за участие в PPC програмите на Google и Facebook, както и с офлайн реклама.

Добрата линк билдинг стратегия за нови сайтове включва:

Добро планиране, в това число и съставяне на семантично ядро, т.е. отсяване на важните ключови думи и фрази (доста сме писали за семантичното ядро). Изготвяне на план за SEO, който не бива да включва набавянето на повече от 2 връзки дневно. Ползването на релевантни, на тематични линкове. Извличане на обратни връзки от профили в социални мрежи. Линковете трябва да са съпътствани с качествено съдържание. Обемът на съдържанието, прикрепено към линковете, сочещи Вашият сайт, също не бива да е кратко. Желателно е да е между 300 и 1000 думи. Линковете трябва да са естествени, натурални. Какво представляват висококачествените, естествени линкове?

И на този въпрос ще отговорим, тъй като е много важен и предполагаме, че си го задавате…

Висококачествената и естествена връзка е това, за което се борят оптимизаторите и собствениците на сайтове, но на практика такива връзки се срещат много, много рядко. Защо? Има много причини. За да получите връзка към вашия сайт, съдържанието трябва да бъде, както беше споменато по-горе, интересно и най-важното полезно за потребителя. В идеалния случай, ако темата, повдигната в статията, не се появи масово в бележките на конкурентите. Ако имате такъв материал, важно е сайтът, който води към вас, да има добри индикатори X, доверие и трафик. Тъй като това се случва много рядко, SEO експерти прибягват към купуване на  псевдо-естествени връзки на такива сайтове, което често играе негативна роля, а не е в плюс.

За да се получат естествени връзки, първо е необходимо време, тъй като сайтът се обраства с естествени връзки, като в крайна сметка попада в различни тематични директории, справочници и други технически ресурси.

Можете да си изградите и собствена мрежа от сайтове, които да ползвате за набавяне на тематчини линке, но можете да се свържете и с дигитални агенции, като поискате техни ресурси и да ги ползвате. Например, компанията Висео предлага публикуването в ресурси, някои от които на повече от 20 години.

Съществуват много варианти за набавяне на качествени линкове.  Един от начините е да създавате и публикувате полезно съдържание на вашия сайт, към което други сайтове ще цитират, ще позовават.  Например справочници, ръководства, бази данни с полезни документи, ръководства за експлоатация и др. Но и това е трудна задача, тъй като ще Ви трябват опитни копирайтъри, както и тематика, която не е разгледана от други.

 

Линк билдинг пропорции

Отново сме сигурни, че ще попитате „колко линка на ден са позволени…“ и именно поради тази причина ще поговорим и за пропорциите.

Най-простият отговор на въпросът, цитиран по-горе е, че не бива да добавяте повече от една обратна връзка към Вашият сайт на ден.

Не бива да действате циклично! Нещо, което с други думи казано означава, че в никакъв случай не трябва да следвате правилото: Всеки ден, сутрин в 8.00 часа да публикувате статия с един линк към Вашият сайт. И така всеки ден. Това е грешка. Грешка, но според кой?

За някой грешките могат да бъдат полезни. Ние, екипът на компанията съвсем не желаем да наслагаме нашето мнение, но изразяваме мнение, на база на дългогодишен опит. С други думи, ако решите да си действате циклично – окей, ние сме окей с това. Важно е да имате цели и да ги гоните до постигане на желаните резултати.

И така, ако сайтът ви е по-млад от година – един, максимум два линка на ден.  Вътрешно съдържание, което да цитирате от спомагателни сайтове, прикрепено с уникално съдържание, заглавия – уникални на всяко място, където споделяте, упоритост, мотивация и резултатите ще дойдат много скоро.

Ако приемем, че сайтът Ви е по-стар, на повече от една година, то тогава можете да помислите и за по-високо ниво на линк билдинг, т.е. за ефективни линк билдинг решения.

Имайте предвид следното! За SEO експертите от W-SEO com ще бъде удоволствие да изградим Ваша линк билдинг стратегия! Стратегия, която ще даде безупречни резултати, стратегия, която ще тежи доста във врмемето… Финални думи

Днес, в началото на 2021 година, за Гугъл България все още огромна сила играе линк билдинга, като комплекс от задачи. Естествено, ако го правите правилно, по трудния начин, нещата ще се случат. Ако действате „шанаджийската“, както често се употребява тази дума в разговорния език, то това ще доведе до проблеми, но е въпрос на време – кога.

Действайте рационално, обгрижвайте сайтовете си и актуализирайте съдържанието и нещата ще се получат.

Следните материали могат да Ви бъдат изключително полезни:

Средна оценка

4.5 based on 13 votes

Марка

VISEO

Продукт или услуга

Link Building за нови сайтове