Теменужка Захариева – Домът ни отново е „нашата крепост“, центърът на живота ни

16
611
Добави коментар
trendoffice
trendoffice

– Как се променя домът ни в такива времена? Някои конкретни тенденции? Предполагам, че вече всички сме убедени, че домът ни отново е‚ „нашата крепост“, центърът на живота ни. С периодите на принудително затваряне домът ни се превърна в убежище пред несигурния свят навън и сцена за всички дейности в ежедневието. Вече не е място за преминаване, а „базов лагер“. Ние вече все по-често работим от дома, готвим повече. Кухнята често се превръща в подходящо място за срещи в Zoom, а масата за хранене става офис. Ще трябва да предвидим поне едно сервизно помещение, за предпочитане близо до самия вход, което да ни помогне да осигурим хигиена и безопасност. Другите важни зони, за които трябва да се замислим, са работни места за всеки член на семейството, включително и за децата.  

Както и да преосмислим банята, например като място, в което можем да имаме повече функции или специално място за спорт, почивка, разтоварване. Забелязвам тенденция към предпочитания на по-топли цветове, включително и в банята  – например травертин вместо мрамор. И на светло дърво за кухните, по-меки, заоблени форми на мебелите.   

Всички тези промени изискват преосмисляне на цялостната концепция за организация на дома, за да може той да изпълнява увеличените изисквания. И тук е ролята на интериорния дизайнер – ние можем да бъдем полезни с идеи и познания.

Защото едва ли някой вече се съмнява, че стилът и впечатляващата визия са достатъчни, за да може домът ни да ни служи пълноценно в тези трудни времена.