Дневникът на една бременна, или как да се справим с депресиите

1
149
Добави коментар
pepimili
pepimili

Не е тайна, че по време на бременността характерът на бъдещата мама се променя (и то не към добро). Раздразнителност, тревога, чести промени в настроението, превъзбуденост – всичко това може да е налице дори когато бременността протича нормално и вие сте щастливи от мисълта, че чакате дете.

Към повишената емоционалност се отнесете с разбиране, както към всички други изменения във вашия организъм.

Изнервяте се от мисълта, че не можете да се поберете във вечерната си рокля или да се качите на токове?

Сега това не е жизненоважен проблем. Излезте на разходка с бъдещия татко по вечерните улици или край морето, срещнете се с приятели и утре ще си спомняте за терзанията си с усмивка.

Струва ви се, че вашият мъж ви обръща по-малко внимание или не ви харесва?

Достатъчно е да се вгледате в очите му, за да разберете, че грешите. Помнете, че по време на бременността жената е по-чувствителна и често се обижда безпричинно. Вие, както винаги сте желана и привлекателна за своя избраник, а той няма и най-бегла представа за въпроса, който толкова ви измъчва.

Мъжете реагират по различен начин на бременността на жените си: едни се стараят да вникнат и в най-малките детайли и разберат всичко, което се случва, а други считат, че раждането е тайнство, достъпно само за майката. Старайте се да не бъркате външното спокойствие с равнодушието.

Представете си какво би станало, ако вашата вярна опора започне да се безпокои и нервничи по същия начин. Не забравяйте, че мъжете подсъзнателно се привличат от жени, способни да продължат рода, а вие сте живото доказателство за това!

Ако усещате силно нервно напрежение, опитайте се да си изясните обстоятелствата, довели до това и споделете всичко с половинката си. Но е важно (най-вече за самите вас) да не започвате с думите „Чувствам се огорчена (възмутена, оскърбена)“ и пр. Ако все пак сте дали воля на гнева си, да се надяваме, че обкръжението ви ще реагира с търпение и нежност. Оценете го!

Не можете да се справите с внезапните пристъпи на гняв и тъга?

Обяснете си ги с настоящото си състояние и ако искате, си поплачете малко. Но не се увличайте – вашият малчуган има нужда от положителни емоции!

Опитайте се да преодолеете негативизма: почетете любимата си книга, погледайте интересен филм, позвънете по телефона на приятелка или си поговорете със своето неродено бебче – то най-добре ще ви разбере. Представете си, че не след дълго ще държите това малко чудо в ръцете си, с една дума – настройте се позитивно!

Психическото и физическото състояние са взаимно свързани!

Лошото настроение може да стане причина за различни отклонения в бременността: повишаване тонуса на матката, промяна в артериалното налягане и т.н. Водете се от принципа „Ако е невъзможно да променя ситуацията, ще променя отношението си към нея“.

Важно е да определите какво ви изнервя или прави нещастна. Ако не успеете да се справите сами, се обърнете към психолог или човек, който по ваша преценка може да го замести (дипломата няма значение). И не спирайте да си повтаряте, че това е един от най-прекрасните периоди в живота ви. Вие и малкото ви съкровище сте едно цяло!

След раждане трябва да сте готови с най-важните неща за отглеждането на вашето бебе: https://ohoboho.com/maichinstvo-i-bremennost/