Edelman Trust Barometer 2021 показва, че острата инфодемия води до широко недоверие към лидерите на обществото

1
149
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

Годишното проучване Edelman Trust Barometer 2021 г. разкрива, че хората не знаят къде и към кого да се обърнат за надеждна информация. Голяма част от анкетираните смятат, че правителствените (57%) и бизнес лидерите (56%) се опитват да подвеждат хората, като разпространяват невярна информация. Глобалната инфодемия 1 е довела до спад в доверието към всички източници до рекордно ниски нива. Най-ниско е доверието в социалните медии (35%) и в собствените медии (41%), а при традиционните има сериозно намаление от осем пункт

„Това е ерата на информационния фалит, каза Ричард Еделман, главен изпълнителен директор на Edelman. Бяхме подведени от отговорните фигури, а медийните източници се възприемат като политизирани и пристрастни. Резултатът е липса на качествена информация и нарастващо разделение.“

Бизнесът е институцията, която се ползва с най-голямо доверие (61%) и по този показател изпреварва правителството (53%) с 8 пункта. Единствено бизнесът се счита за едновременно етичен и компетентен, като по оценка за етичност се доближава до неправителствените организации. През последните пет месеца бизнесът си извоюва високо доверие чрез проактивното разработване на ваксини срещу COVID-19 за рекордно кратко време, както и чрез намирането на нови начини да продължи да работи. Доверието на обществото продължава да се фокусира на локално ниво, като респондентите се уповават все повече на „моя работодател“ (76%) и на „главния изпълнителен директор на моя работодател“ (63%).

Коренно различните реалности през 2020 г. като ескалиращите цени на акциите и нива на безработица подобни на тези от Голямата рецесия водят до рекордно голяма разлика от 16 пункта в доверието между информираната публика (68%) (б.р. – хора в активна възраст, с висше образование, високи доходи и редовно следене на новините) и масовото население (52%). Двуцифрени разлики в доверието са налице на 25 от 28-те пазара, включени в изследването. За сравнение преди 10 години едва седем от 21 проучвани пазара са регистрирали такава разлика.

Edelman Trust Barometer 2021 разкрива, че най-голямата възможност за спечелване на доверие от страна на бизнеса е да работи за защита на качеството на информацията. Повече от половината от анкетираните (53%) смятат, че при наличие на информационна празнота в медиите именно бизнесът трябва да я запълни. „Моят работодател“ се приема като най-надежден източник на информация (61%) и изпреварва правителството (58%), традиционните медии (57%) и социалните медии (39%).

„Събитията от миналата година засилиха отговорността на бизнеса да играе водеща роля по проблеми от обществено значение, каза Ричард Еделман, главен изпълнителен директор на Edelman. Това доведе и до нови очаквания бизнесът да разшири компетенциите си в нетипични за него области като предоставяне и защита на информацията.“

Нарастват и очакванията и към изпълнителните директори: над 8 от 10 от анкетираните биха искали те да говорят по важни за обществото въпроси като ефектите от пандемията, автоматизацията, социалните проблеми. Повече от две трети (68%) очакват от изпълнителните директори да се намесват там, където правителството не решава проблемите на обществото.

„Налице е празнота в лидерството, която изпълнителните директори трябва да запълнят, каза Дейв Самсън, заместник-председател на Еделман по корпоративните въпроси. Това означава бизнесът да разшири мандата си като се фокусира върху действия в името на обществото със същата настойчивост, с която работи за постигане на печалба. Бизнесът трябва да си партнира с правителството и неправителствените организации и заедно с тях да предприеме общи действия за решаване на обществени проблеми.“

Други основни изводи от Edelman Trust Barometer 2021:

Едва един от четири респондента поддържа добра информационна хигиена, ползва различни информационни източници, проверява информацията и не разпространява непроверени факти.

Хората с лоша информационна хигиена са по-малко склонни да се ваксинират през първата година от създаването на ваксината (59% срещу 70% за хората с добра информационна хигиена).

Близо 60% от респондентите смятат, че пандемията ще ускори темпа, с който компаниите заменят служители с изкуствен интелект и роботи.

Малко над половината от анкетираните, които имат избор да работят от вкъщи или в офиса (52%), предпочитат да работят дистанционно. От тях 58% се притесняват от заразяване с COVID-19, докато пътуват към работата си или са в офиса.

Академичната общност (59%) и техническите експерти (59%) остават най-надеждните говорители, въпреки регистрирания спад в доверието към тях, съответно от 8 и 10 пункта. Доверието в служителите намалява с 14 пункта до 40%, а в „човека като мен“ – със 7 пункта до 53%.

Edelman Trust Barometer 2021 е 21-то годишно проучване на доверието. То е проведено от изследователската компания Edelman Intelligence в периода 19 октомври-18 ноември 2020 г. Edelman Trust Barometer 2021 г. се осъществява сред 33 000 респондента, които включват по 1150 представители на масовата публика на 28 пазара и по 200 информирани потребители на всеки пазар. Изключение в броя на информираните потребители правят Китай – 500, САЩ – 500, и Нигерия – 100. Информираните потребители отговарят на следните критерии: възраст между 25 и 64 години, висше образование; доходите на домакинствата им са в най-високата една четвърт за посочената възрастова група в дадената страна; следят редовно политическите и икономическите новини. За повече информация посетете https://www.edelman.com/trust/2021-trust-barometer

Edelman е глобална комуникационна компания, която помага на бизнеса и организациите да развиват, популяризират и защитават своите марки и репутация. Нашите 6000 служители в повече от 60 офиса предоставят комуникационни стратегии, които дават на клиентите увереността да ръководят и да са сигурни в действията си, като печелят доверието на своите заинтересовани страни. Нашите отличия включват Cannes Lions Grand Prix for PR; награда на сп. Advertising Age’s 2019 A-List; награда за Глобална дигитална агенция на 2018 от Holmes Report; и пет отличия на Glassdoor за „най-добро място за работа“. От основаването ни през 1952 г. оставаме семеен бизнес. Edelman притежава и специализираните компании Edelman Intelligence (за проучвания) и United Entertainment Group (развлечения, спорт, начин на живот). За повече информация, моля посетете: www.edelman.com

AMI Communications България (www.amic.bg) е партньор на Edelman за България. Агенцията е част от AMI Communications Group, която присъства също в Чехия и Словакия. AMI Communications България има 15-годишен опит на българския пазар и е в ТОП 10 на PR агенциите у нас (според годишната класация на в. Капитал за 2020 г.). През годините е реализирала стотици успешни проекти за повече от 70 компании от 18 различни сфери на дейност. Близо 70% от клиентите на българската агенция са международни компании. AMI Communications България предлага широко портфолио от комуникационни услуги. Печелила е български и международни награди в области като корпоративни комуникации, управление на кризи, вътрешни комуникации, организиране на събития, корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие. Компанията е член на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА). Следвайте AMI Communications във Facebook.