ПРОЕКТ „ТОПЛОЦЕНТРАЛАТА“ СЪБУДИ ИНТЕРЕСА НА ПАРТНЬОРИТЕ ПО ПРОЕКТ АГОРА

2
206
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

На 29 януари 2021 г. се проведе обучителен семинар по проект АГОРА, в рамките на който София сподели своя опит за реинтеграция на градски пространства. Асоциация за развитие на София запозна партньорите с проект „Топлоцентралата“, който се осъществява благодарение на Столична община.

Целта на проекта е бившата топлоцентрала на НДК да се превърне в център за съвременни изкуства, който да осигурява условия за широк набор от артистични прояви (театър, музика, танц, визуални изкуства), както и за образователни и социални дейности. Чрез него ще бъдат подпомогнати независимите артисти като ще им се предоставят повече възможности за колаборация с чуждестранни колеги. Идеята за „Топлоцентралата“ идва от самите артисти, а целта е да се превърне в добър пример за създаване на независими културни пространства в София, който да бъде репликиран и на други места в България.

Впечатление на партньорите направи не само успеваемостта на bottom-up подхода (изготвяне на политики на местно ниво и последващо въздействие върху на национално и/или международно ниво), но и големия интерес към международния архитектурен конкурс за реконструиране на сградата, чрез който е избран проект „Топлоцентралата“.

АГОРА ще спомогне за изясняване функциите на обекта, за идентифициране на потенциалните потребители и аудитории, за генериране на идеи за плавно и ефективно интегриране на пространството в околния парк и, както и за програмирането и популяризирането на бъдещия културен център.

ТУК можете да разгледате видеото за „Топлоцентралата“, изработено в рамките на проект АГОРА.

Проектът АГОРА се изпълнява по програма ИНТЕРРЕГ Дунав и се съфинансира от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA II).