Администрацията на Джо Байдън подкрепи официално програмата Артемис за завръщане на Луната

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: основната степен на ракетата „Спейс Лонч Систъм“ преди да започнат изпитанията в центъра Стенис. Photo credits : NASA/SSC

4 февруари 2021 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън подкрепи официално програмата „Артемис“ за завръщането на човек на Луната. Това стана ясно след изявление от прес-секретарката на Белия Дом Джен Псаки. 

„Посредством програмата „Артемис“, Съединените щати ще работят съвместно с индустрията и международните партньори за изпращането на астронавти към повърхността на Луната, друг мъж и една жена, което е изключително вълнуващо. Те ще осъществят нова и вълнуваща наука, ще се подготвят за бъдещи мисии към Марс и ще демонстрират ценностите на Америка. Към настоящия момент само 12 души са се разхождали на Луната – това бе преди половин век“, съобщи Псаки. Прес-секретарката повърждава, че програмата за завръщането на човек на Луната среща широка подкрепа, включително от двете камари на американския Конгрес.

Със сигурност промени ще има, категорични са космическите експерти. Очакванията са администрацията на Байдън да отмести датата за следващото кацане на Луната от 2024 г. за по-късен етап, тъй като към настоящия момент „Артемис“ няма пълно финансиране. Например Конгресът е дал само $850 милиона за строежа на лунен модул – една четвърт от средствата, които НАСА изисква.

Въпреки всичко тази новина е важна – тя показва, че Джо Байдън няма да направи резки завой от курса, начертан от предишната администрация на Доналд Тръмп и че ще има приемственост между старата и новата власт. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/