Компресори за въздух – предназначение, видове, съвети за избор

1
174
Добави коментар
pepimili
pepimili

Компресорите за въздух са устройства, предназначени да компресират газ, например въздух, последван от подаване при високо налягане. Те натрупват въздух в специално отделение, след което той се подава в нужното количество. За да се гарантира този процес, са необходими следните компоненти:

цилиндър – място, където се компресира въздух
бутало – задвижва маховика, което от своя страна създава налягане
разпределителни клапани – отговарят за обема и масата на кислорода
редуктор – създава непроницаемост, което предотвратява ерозия на въздуха
охладителна система, състояща се от един или повече блока, предпазващи цялата система от прегряване по време на работа

Основната роля в целия процес е отредена на движението на буталото, по време на което се изтегля и освобождава въздух. Множеството бутални траверси осигуряват непрекъснато подаване на сгъстен въздух. За да могат електрическите компресори за въздух да работят без паузи, е задължително да има електрическа мощност, която да ги задвижва.

Видове въздушни електрически компресори за въздух

Компресорите могат да се класифицират според много критерии, включително: мощност, предназначение, тип задвижване, устройство и т.н. Но съществува и общоприета типизация на тези устройства в световен мащаб, в зависимост от принципа на тяхната работа:

динамични компресори
обемни компресори

Първият тип се характеризира с това, че компресията на газа и увеличаването на налягането осигурява енергията на задвижващия вал, насочена към лопатките на ротора. В обемния електрически компресор компресията е резултат от намаляване на използваемия обем. Такива модели се използват в ежедневието или в промишлени условия, когато няма нужда от висока мощност.

За какво да следите най-вече при избор на компресор

За да изберете въздушен компресор 220 V, трябва да имате предвид, че в допълнение към разликите в цената, моделите се различават помежду си и по редица други признаци. Тези характеристики до голяма степен определят ефективността и продължителността на компресора. Затова е важно той да притежава:

мобилност и компактност
ниско тегло – за да не се губят ненужни сили при транспортиране и управление
мощност – колкото по-висок е този индикатор, толкова по-дълъг е режимът на непрекъсната работа на компресора