Когато цифрата 5 може да бъде решаваща за регистрацията на една европейска марка

1
179
Добави коментар

Общият съд на Европейския съюз излезе с решение по дело T‑ 639/19, Sánchez Romero Carvajal Jabugo, S. A. U срещу EUIPO.

Делото касае опит за регистрация на комбинирана европейска марка ‘5Ms MMMMM’  за клас 29 – месо; домашни птици, не на живо; игра; екстракти от месо; сушени колбаси; преработени месни продукти; месо консерви.

Срещу тази марка е подадена опозиция на база по-ранна евро марка ‘5J’ за клас 29 – месо, риба, птици и дивеч; екстракти от месо.

EUIPO потвърждава опозицията приемайки, че по-късната марка може да се облагодетелства от репутацията на по-ранната.

Решението е обжалвано. Апелативният борд отменя решението и отхвърля опозицията. Според него макар да има идентичност на стоките, знаците са сходни в ниска степен. Наличието на обща цифра 5 не е достатъчно да са породи объркване сред потребителите. В допълнение репутацията на по-ранната марка не е доказана в достатъчна степен.

Това решение е обжалвано също. Според съда, визуално знаците са сходни в ниска степен, поради разликите в буквите и графичните елементи. 

Във фонеточно отношение марките са сходни в средна, а не в ниска степен. Причината за това е наличието на цифрата 5 в началото. Потребителите обръщат повече внимание на началото на марката и то е определящо за нейното възприемане. Освен това произнасянето на цифрата 5 е по-дълго от останалите букви в знаците – j и Ms.

Според съда марките са силно сходни в концептуално отношение, тъй като споделят общата идея за комбиниране на цифра и буква.

Поради това съдът заключава, че е налице нужното сходство между марките, поради което потвърждава опозицията.

Източник: Alicante News.