6 неочаквани предимства на ученето чрез игри

1
155
Добави коментар
artandblog
artandblog

Сигурно неведнъж сте чували израза, че децата “попиват като гъби”. Колкото и странно звучи това сравнение, то напълно отговаря на истината. Нашите деца имат невероятната способност да се учат от всяка една своя активност, поради което педиатрите препоръчват да стимулираме развитието им колкото е възможно повече.

Днес имаме привилегията да живеем във време, в което производителите на детски играчки ни предлагат десетки различни възможности за образователни игри с нашите малчугани. За целта имаме избор и сред някои страхотни пъзели, настолни и логически игри, които могат да допринесат положително за интелектуалното развитие на детето.

В тази статия ще ви представим шест, може би неочаквани от вас, ползи за вашето дете от ученето чрез игри.

Можете да задържите интереса на детето за по-дълъг период от време с игри.

Децата са създания, които бързо губят интерес към дадена активност, ако тя не ги заинтригува или не грабне вниманието им. Просто така са устроени и това е съвсем нормално, не бива да им се сърдим. В този ред на мисли, в наш интерес е да направим опит да задържим вниманието им, а това далеч не е невъзможно.

Тук на сцената излизат образователните играчки, които могат едновременно да предоставят ценни знания на децата, но и да ги забавляват в течение на целия процес. На пазара има достатъчно възможности малчуганите да учат букви и цифри, докато в същото време са в процес на игра. Можете да бъдете сигурни, че това е един далеч по-устойчив в дългосрочен план метод, който няма как да ви провали.

Работа в екип – ценно умение за бъдещето

С каквато и професия да се захване вашето дете в бъдеще, почти сигурно ще му се наложи да работи в екип с други хора. Съвместната игра с други деца позволява на малкия човек именно това – да се запознае с процесите на отборната работа и да подобри социалните си умения. А кое е нещото, което най-ефективно събира децата заедно? Точно така, това са игрите. Нищо друго не позволява на мъниците да действат екипно така, както забавленията, независимо дали това се случва вкъщи или на открито пространство.

Първи стъпки в света на технологиите

Много родители се опитват всячески да държат децата си далеч от електронните устройства, но истината е, че същите тези деца ще растат в свят, все по-силно доминиран от технологиите. Стига този процес да бъде контролиран от родителите и в рамките на разумното, играенето на видео игри би помогнало на детето да навлезе по-умело и уверено в света на технологичните иновации. Отделно от това, гейминг индустрията се развива все по-стремително, което позволява на децата да употребяват развлекателен софтуер от всякакъв тип. Включително и игри, подходящи за забавление със семейството или приятелите.

Търпение, търпение, търпение

Липсата на търпение е сред основните проблеми на децата, когато стане въпрос за ученето. Както добре знаем, те са склонни да се прехвърлят от едно занимание към друго за изключително кратък период от време. Тук в помощ идват пъзелите, например, които могат да възпитат в малчуганите умението да изграждат голямата картина парче по парче. Колкото по-труден е самият пъзел, толкова по-голямо ще бъде предизвикателството пред детето. И следователно – гордостта, която то ще изпита, когато постави последното парченце.

Изграждането на по-силна връзка между родител и дете

Всички родители копнеят за силна връзка между тях и децата им, като целият този процес стартира още от най-ранните етапи на детското развитие. Когато учите заедно със своя наследник, можете да бъдете сигурни, че колкото по-интересен е този процес, с толкова по-силно желание ще се впуска в него и самото дете. Един от големите проблеми на съвременната образователна система е именно предаването на твърде големи обеми от информация, което в повечето случаи по-скоро претоварва децата, отколкото да стимулира добиването на нови знания.

По-силно развитие на въображението

Игрите са сред може би най-добрите способи за развитие на въображението, което Алберт Айнщайн нарича дори по-важно от знанието. В зависимост от интересите на детето ви, бихте могли да откриете най-подходящата образователна игра, с която да разширите границите на неговото въображение. Детето ви е почитател на динозаврите? Купете му книжка или настолна игра с динозаври! Или може би си пада по конструкторите? Тук пазарът също ви предлага изключително богат избор на подходящи варианти.

Това са някои от ползите на ученето чрез игри, което може да се отрази повече от положително на вашето дете. Не забравяйте, че децата приемат почти всичко през призмата на забавлението, което е всъщност и големият им чар. Колкото по-забавно им е, толкова повече ще вложат от себе си в самия процес.