УСПЕХ: Мисията на ОАЕ Ал-Амал пристигна в орбита около Марс!

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: арабската мисия „Ал-Амал“ запалва двигателите си за навлизане в околомарсианска орбита. Photo credit : UAE Space Agency 

9 февруари 2021 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Исторически момент за арабския свят! Тази вечер мисията на Обединените арабски емирства (ОАЕ) „Ал-Амал“ пристигна успешно в орбита около Марс, с което страната се превърна в петата космическа сила, достигнала Червената планета с космически апарат след САЩ, СССР, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Индия. 

Двигателите на „Ал-Амал“ се запалиха в 17:30 ч. българско време и работиха 27 минути – толкова време беше необходимо, за да може автоматичната междупланетна станция да забави скоростта си и да се превърне в изкуствен спътник на Марс. Тъй като радиосигналът пътува (макар и със скоростта на светлината) до Земята за 11 минути, ръководството на експедицията потвърди началото на маневрата в 17:41 ч., а окончателното потвърждение за успех получихме в 18:15 ч. 

ОАЕ организираха специално телевизионно предаване, на което показаха пристигането на „Ал-Амал“ около Червената планета на живо.

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция „Ал-Амал“, която е широка 2.37 метра, дълга 2.90 метра и с тегло 1 500 килограма, е построена в САЩ съвместно от екип от 150 емиратски и 200 американски инженери и учени. Конструкцията е осъществена в Лабораторията по атмосферна и космическа физика към Колорадския университет, САЩ. Емиратите са похарчили за реализацията на роботизираната експедиция около $200 милиона, като в тази сума се включват и разходите по изстрелването, но не и по изпълнението на научната програма.

Основните научни цели на експедицията са свързани с разгадаването на загадките на марсианската атмосфера. „Ал-Амал“ ще разследва какви са механизмите, по които водородът и кислородът напускат горните атмосферни слоеве и отлитат в космическото пространство. Това ще помогне в разкриването на мистерията защо атмосферата на Марс е изтъняла, а планетата се е изменила. В миналото марсианската повърхност е била топла и покрита с океани, а днес е студена пустиня.

На борда на автоматичната междупланетна станция са монтирани три построени в САЩ научни прибора:

ЕXI (Emirates eXploration Imager) – това е основната камера на мисията. Тя е създадена от емиратски и американски инженери в Колорадския университет. Способна е да заснема снимки в ултравиолетовия и видимия диапазон на електромагнитния спектър.

EMIRS (Emirates Mars InfraRed Spectrometer) – този инфрачервен спектрометър е конструиран в Аризонския университет, САЩ. Той ще изучава температурните характеристики на Марс, както и ледовете, водните пари и праховите вихрушки на планетата.

EMUS (Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer) – ултравиолетов спектрометър, отново създаден в Колорадския университет от емиратски и американски инженери. Той ще изучава горните атмосферни слоеве на Червената планета.

ОАЕ е държава, която сравнително отскоро проявява космически амбиции. За пръв път Емиратите участваха в спътниково изстрелване през 2009 година, когато си партнираха с южнокорейска компания. Първият спътник, построен самостоятелно от арабската страна, бе изпратен в космоса през 2018 г. и той носи името „ХалифаСат“.

Пристигналата днес около Марс експедиция на ОАЕ е роботизирана, но страната притежава и пилотирана космическа програма, която се осъществява в сътрудничество с други държави. През септември 2019 г. на борда на руски кораб „Союз“ бе изстрелян първият астронавт на Емиратите, който се казва Хаззаа Ал Мансури. Астронавтът прекара на МКС около седмица. Амбициите на Емиратите са някой ден да изпратят човек на Червената планета. 

Напомням също така, че „Ал-Амал“ е първата от трите мисии, които пристигат на Марс през този месец. След днешния успех още утре очакваме позиционирането и на китайската мисия „Тянвън-1“ в околомарсианска орбита, а на 18-ти февруари на марсианската повърхност ще кацне марсоходът на НАСА „Пърсъвиърънс“. 

За повече информация: уебсайта на „Ал-Амал“

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/