Каква е ролята на запалителните свещи и защо са толкова важни

1
133
Добави коментар
clashbade
clashbade

Както за всеки един консуматив, така и при запалителните свещи ще откриете огромен брой производители, които обещават безпроблемен работен режим и дълъг живот. Конкуренцията наистина е жестока и в стремежа си да създадат максимално голям брой доволни клиенти, фирмите предлагат наистина краен качествен продукт.

Кога се налага обаче да сменяме въпросните запалителни свещи и по какво да познаем, че моментът е настъпил?

Навременната проверка и регулярната смяна на консумативите по автомобила може само да ви гарантира, че няма да стигате до сериозни повреди и да харчите огромни суми за отстраняването им. Поддържайки техническото му състояние в изправност, всеки шофьор ще се радва на дълга и ползотворна експлоатация.

Запалителните свещи служат за предаване на високо напрежение с цел създаване на искра. Последната е отговорна за възпламеняване на горивната смес. Свещта трябва да е в състояние да осигури задоволителен температурен диапазон. Това е нужно с цел намаляване замърсяването на електродите.

Качествените свещи трябва да отговарят на няколко условия:

Когато се повиши напрежението, е  необходимо устройството да има подходящи изолационни свойства и да работи гладко. По тази причина трябва електродът на свещта и изолаторът да притежават задоволителна топлопроводимост.

Запалителните свещи не бива да се повлияват прекомерно от вредните отлагания. Последните могат да възникнат впоследствие на химичните процеси, протичащи в горивната камера.

Когато експлоатацията на запалителните свещи надхвърли 20 000 километра, в зависимост от тяхното качество, може да последват различни неизправности в двигателя. Стартирането му се осъществява значително по–трудно. Поради зацапване и изтичане на масла в горивната камера, възможно е да се появят неизправности на всмукателния клапан.

Ако въпреки всички показатели решите да направите експеримент и да продължите да шофирате, възможно е да възникнат допълнителни сериозни проблеми, които не са в синхрон с характеристиките на двигателя. Всичко това може да доведе до неговия основен ремонт, което не е желателно на база достъпната цена на запалителните свещи.

Преди поставянето на новите консумативи задължително проучете параметрите им и дали те съответстват на вашия автомобил. Дори и да заложите на реномирана и доказала се марка, това не е гаранция, че изборът е правилен.

За да сте сигурни, нужно е да съобразите топлинното натоварване на изолатора. Температурата трябва да бъде значително по–висока при самопочистващите се свещи. Все пак имайте предвид, че не трябва да надвишавате максимално допустимите градуси, тъй като това може да предизвика запалване.

Ако не сте уверени в собствената си преценка, винаги може да поискате надежден съвет от квалифицираните продавачи.